Žestok odgovor Kosova Lavrovu: "To što govorite nije istina!"

9
Anadolija
Žestok odgovor Kosova Lavrovu: "To što govorite nije istina!"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore (MIPD) Kosova kategorički je odbacilo kao neistinitu tvrdnju ruske novinske agencije TASS i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da se plaćenici šalju sa Kosova, iz Albanije i Bosne i Hercegovine da ratuju u Donbasu, na istoku Ukrajine.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova kategorički odbacuje kao neistinitu i pristrasnu svaku tvrdnju ruske novinske agencije TASS i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da su navodno Kosovo i neki drugi delovi Balkana "postali leglo zločina".

Kako se dodaje, MIPD Kosova je putem saopštenja obavijestio ruskog ministra Lavrova i rusku novinsku agenciju TASS da je Republika Kosovo zakonom zabranila učešće svojih građana u ratovima u inostranstvu i da ovaj zakon predviđa oštre kazne za svakog njenog građanina koji može biti deo takve radnje.

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

"MIPD smatra da su izjave novinske agencije TASS i ministra Lavrova dio žestoke kampanje ruske propagande koja ima za cilj da skrene pažnju cijelog demokratskog svijeta sa strepnje koju stvara ruska hegemonistička politika i diktatura nad pravima naroda za slobodan i suveren život", ističe se u saopštenju kosovskog ministarstva.

Naglašava se da ova žestoka ruska kampanja protiv Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana, između ostalih, ima za cilj da zaoštri situaciju na Kosovu i šire u regionu preko ruskog satelita na Balkanu, Srbije.

MIPD izražava punu solidarnost naroda Kosova s narodom Ukrajine za pravo na slobodan i suveren život u svojoj državi: "Republika Kosovo poziva na smanjenje napetosti i izbegavanje sukoba, koji mogu poprimiti nepredvidive razmere. Republika Kosovo pridružuje se demokratskom svijetu u osudi ruske hegemonističke i ekspanzionističke politike na štetu suverene i nezavisne države Ukrajine."

Kako je u petak javila ruska agencija TASS, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je u intervjuu za televiziju Russia Today (RT) izjavio da "Rusija ponovo provjerava izvještaje da se plaćenici šalju sa Kosova, iz Albanije i Bosne i Hercegovine u Donbas, na istoku Ukrajine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije