Radončić, Dodik i Lukač: Dio pomoći iz Turske ide Graničnoj policiji BiH

Radiosarajevo.ba
Radončić, Dodik i Lukač: Dio pomoći iz Turske ide Graničnoj policiji BiH
Print Screen / Radončić i Lukač

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, nakon sastanaka sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i Draganom Lukačom,ministru unutrašnjih poslova RS, u zgradi Vlade RS rekao je da je sigurnosni sektor "kupio" vrijeme kko bi se zdravstveni sistem spremio za borbu protiv koronavirusa.

"Mjere koje se preduzimaju pokazuju se veoma važnima. Sektor sigurnosti na nivou entiteta i BiH je 'kupio' važnu stvar, a to je vrijeme za medicinsku struku. Nakon mjesec i više dana dali našim ljekarima da pripreme bolnice, nabave respiratore i opremu. Dali smo im vremena kako bi se borili sa korona virusom", rekao je Radončić.

Pohvalio je saradnju Ministarstva sigurnosti s entitetskim MUP-ovima. 

"Saradnja je izvanredna. Zahvaljujući Lukaču i Dodiku dogovorili smo da dio pomoći Republike Turske koji je bio namijenjen za RS ide našoj Graničnoj policiji i dvije policije u dva kantona. Zahvalan sam im na tom gestu", poručio je Radončić.

Dodik je rekao da će dio pomoći koju je RS dobila, odnosno maske i rukavice, biti ustupljeni Graničnoj policiji BiH, te se zahvalio Radončiću na radnji.

"Razgovarali smo o ovoj situaciji. Dobro zvuči procjena Svjetske zdravstvene organizacije da je BiH preduzela dobre mejre u ovoj pandemiji", istakao je Dodik.

Na sastanku je bilo razgovarano i o političkoj situaciji u BiH, kako je Dodik rekao, s akcentom na potrebu rješavanja pitanja sredstava MMF-a koja su zarobljena zbog nepostojanja dogovora o raspodjeli sredstava u BiH.

Ministar Lukač je rekao da je razgovarano i o budućoj saradnji, razmjeni informacija, ne samo o pitanju migracija, već i borbe protiv virusa COVID-19.. 

Na sastanku je bilo riječi i o socijalno-ekonomskim programima i mjerama koje BiH mora da poduzme kada je o saniranju ekonomskih šteta uzrokovanih koronavirusom.

"One će biti velike i neminovne kada prođe virus", zaključio je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije