Radončić: Kad god me Izetbegović hvali, ja palim sve radare

3
Radiosarajevo.ba
Radončić: Kad god me Izetbegović hvali, ja palim sve radare

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić gostovao je u "Dnevniku 2" Federalne televizije. Govoreći o aktuelnim događajima u BiH i region rekao je da su "iza ideje mini Šengena stali Washington i Brussels, a to su prijatelji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka".

"Sada nam stotine ili hiljade kamiona stoje nepotrebno satima na granicama, a minut stajanja jednog kamiona je oko dva dolara ili dva eura i mislim da se radi o ideji koja će unaprijediti CEFTA-u", rekao je Radončić i podsjetio da je BiH loše prošla sa CEFTA-om jer nije obezbijedila zaštitu svojih proizvoda.

Upitan je treba li se bojati Aleksandra Vučića i vjeruje li u njegove dobre namjere.

"Mi moramo prvi put u BiH, kako jako teško dolazimo do rezultante da imamo bosanskohercegovačku politku, imati jednu pozitivnu, moćnu, promotivnu, inventivnu bošnjačku politiku na međunarodnoj sceni. Dok mi stalno sijemo strahove od Vučića, a mi smo u ratu uspjeli da se odbranimo od jedne takve agresije, on sjedi sa predsjednikom SAD-a u Bijeloj kući jedan na jedan. Dok mi sada dižemo jednu veliku harangu protiv hrvatskog rukovodstva njima dolazi Mike Pompeo, kao državni američki sekretar da razgovara o problemima u regionu. A Bošnjaka, zajedno s Komšićem, jer on je bošnjačka politika, nigdje nema na međunarodnoj sceni", objasnio je Radončić.

Radončić je upitan da li ga je iznenadila izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da se nad Hrvatima u BiH vrši zulum.

"Iznenadila me je u smislu vokabulara, znam da su hrvatski političari ljudi koji dobro vode računa o javnom rječniku i to je jedna ružna, nepotrebna rečenica. Šta jeste problem, hrvatsko pitanje u BiH je bošnjačka politika, a uvijek kažem to su gospodin Izetbegović i gospodin Komšić, sveli na lokalni federalni nivo. Dok smo se mi ismijavali na račun Hrvata i hrvatske politike u BiH, pa i cijele Hrvatske, gospodin Čović i Hrvati su uspjeli da hrvatsko pitanje internacionaliziraju i stave ga na sto Pompeu i nekim drugim. To što je rekao Milanović to je jako ružno, to je nedopustivo, to nije državnički, ali mi moramo naći način da razgovaramo s tim ljudima. Dobro je da je gospodin Izetbegović otišao da razgovara s Plenkovićem", naglasio je Radončić.

Radončić je upitan da prokomentira nedavnu izjavu Bakira Izetbegovića o njemu, u kojoj je lider SDA rekao da Radončić neće napustiti vlast, da čuva ljude, te da "je sposoban i pragmatičan političar". Također je pitanje bilo kakav je odnos SBB-a i SDA.

"Odnos SBB-a i SDA je mnogo bolji nego između mene i gospodina Izetbegovića, da budem korektan i precizan. Mene kad god gospodin Izetbegović hvali, ja palim sve radare. Znam svoja životna iskustva. Nekad me je hvalio pa sam iza toga imao nevjerovatne pravne probleme u kojima je SDA radila strašne nezakonitosti i kad god me javno hvali ja sam veoma oprezan. Mislim da ne treba da se hvalimo. Treba da konstatujemo ono što je tačno i da je to najbolja pozicija", istaknuo je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije