Predivno u Ambasadi u Pragu: Veterani češke vojske s ljubavlju govorili o danima u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Predivno u Ambasadi u Pragu: Veterani češke vojske s ljubavlju govorili o danima u BiH
Foto: Ambasada BiH u Češkoj / Obilježavanje Dana državnosti BiH

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu proslavlja Dan državnosti Bosne i Hercegovine u radnoj i svečanoj atmosferi unatoč pandemiji i činjenici da ove godine nije bilo moguće da se održi uobičajena proslava i diplomatski prijem.

U ponedjeljak 23. novembra ambasadorica Martina Mlinarević u posjetu je primila veterane češke vojske koji su devedesetih bili rapoređeni u Bosni i Hercegovini na čuvanju i održavanju mira.

"S toliko radosti i privrženosti govorili su umirovljeni pukovnici češke vojske o svojim godinama u Bosni. Za doček u Ambasadi je pripremljena tradicionalna krompiruša što je oduševilo veterane i podsjetilo ih na njihove dane u BiH", saopćili su iz Ambasade BiH u Češkoj.

U utorak 24. novembra ambasadorica Mlinarević održala je sastanak sa Janom Malačovom, ministricom rada i socijalne zaštite Češke Republike, a tema sastanka bilo je reguliranje zdravstvenog osiguranja bosanskohercegovačkih studenata koji su u Češkoj Republici na stipendiji, a koje je imalo mnogo rupa u svojim ranijim godinama i studenti su se susretali s poteškoćama u ostvarivanju svog prava zagarantiranog ugovorom.

"Ministrica Malačova osobno se zauzela i obećala da će u narednim danima donijeti riješenje koje će biti prikladno i u praksi funkcionalno. Razgovaralo se i o pravima bosanskohercegovačkih radnika i sveukupnog poboljšanja trenutne situacije iz sfere resornog ministarstva", istakli su iz Ambasade.

U srijedu 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ambasadorica Mlinarević susrela se sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike, Tomašem Petričekom, koji je iskoristio priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini, i onima koji žive u Češkoj Republici uputi iskrenu čestitku za ovaj važan povijesni dan.

"Ministar Petriček u daljnjem tijeku razgovora izrazio je opredjeljenje za nastavak unapređenja suradnje između dvije zemlje, posebice u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, podržavanja mladih i jačanja civilnog društva, te je želio znati više o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na minule lokalne izbore.

Ambasadorica Mlinarević zahvalila je za kontinuiranu podršku Češke Republike našoj zemlji na euroatlanskom putu, pojedinačno, ali i kroz Višegradsku skupinu, rekavši da će isti i jači angažman biti cijenjen i potreban u budućnosti", istaknuto je u saopćenju.

Poručili su da Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu želi unatoč pandemiji, vratiti dignitet proslavi Dana državnosti Bosne i Hercegovine kroz online proslavu u kojoj se građanima obratio general američke vojske Wesley Clark, general Jovan Divjak, istaknuti Bosanci i Hercegovci, novinari, glumci, intelektualci podsjećajući na našu povijest, umjetnost, književnost, kulturno nasljeđe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije