Kanada: U Hamiltonu podignuta zastava BiH, čestitka na ekranu

0
Fena
Kanada: U Hamiltonu podignuta zastava BiH, čestitka na ekranu
FOTO: Facebook / Bob Bratina

Tradicionalno, već petu godinu, u znak počasti državi BiH povodom Danada državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta je zastava BiH, a na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše "Sretan 25. novembar Dan državnosti BiH".

Član Kanadskog parlamenta Bob Bratina je tradicionalno čestitao Dan državnosti BiH. Između ostalog je napisao da među više stotina različitih nacionalnih grupa u divnoj raznolikosti Kanade su i stanovnici čije su porodice nastale na historijskom mjestu što se zove BiH.

Istakao je da se 25. novembar obilježava u Kanadi i širom svijeta te da je to dan kada je BiH postigla savremenu državnost.

"Njena istinska historija stoljećima svjedoči istaknutu tradiciju, susret i mješanje različitih civilizacija i kultura, umjetnosti, muzike, književnosti i naravno, kuhinje. Bosanska državnost je sada ukorjenjena u zakon, uz sve prateće političke i društvene aspekte moderne nacije. Veoma sam ponosan što politički predstavljam Bosance čija raznolikost mnogo obogaćuje stanovnike Hamiltona i Kanade, a čija je lična historija započela u BiH", kazao je.

Gradonačelnik Hamiltona čestita Dan državnosti BiH te je pozdravio bosansku zajednicu u Hamiltonu na Dan državnosti u BiH.

"Na današnji dan obilježava se godišnjica proglašenja volje naroda BiH da ona bude država. BiH je danas stub demokratije i slobode na Balkanu. To je primjer zajedničkog rada u miru. Mnogima ostaje primjer onoga što je moguće kada se radi zajedno. Zahvalni smo na kontinuiranom doprinosu građana BiH kulturnoj raznolikosti Hamiltona. Ponosni smo što su građani BiH u Hamiltonu pronašli mjesto za svoj poziv, svoju kuću, život u slobodi i podizanje svoje porodice", istakao je.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada ističu da građani BiH koji žive u Kanadi poručuju da je najbolja lekcija ZAVNOBiH-a bila upravo poruka da različitosti postoje, ali ne da bi kidale bosanskohercegovačko državno i društveno tkivo, već da se zajedničkim snagama izbore za dobro svih, za napredak države BiH, a njenim jačanjem i za dobro i napredak Balkana, Evrope i svijeta.

"Samo zajedno, ujedinjenim snagama, uz poštivanje drugih i drugačijih, i s iskrenim namjerama u srcu, možemo graditi državu BiH", saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije