Radnik Željeznica RS-a štrajkom glađu traži isplatu dugovanja

Fena
Radnik Željeznica RS-a štrajkom glađu traži isplatu dugovanja
Radnik Željeznica Republike Srpske Čedomir Knežević štrajkom glađu u radionici prijedorske Sekcije za održavanje šinskih vozila izražava nezadovoljstvo stanjem u ovom javnom preduzeću od kojeg ne može da naplati dugovanja, po radniku 10.000 KM.

Tvrdi da ne uzima hranu već nekoliko dana, te uvjerava da će se od sutra još neke njegove kolege odlučiti na isti potez. Prošlog mjeseca štrajkom glađu pojedinih radnika Željeznica RSa prijetili su i sindikalci ovog preduzeća, kako bi i tim radikalnim mjerama natjerali nadležne da riješe probleme zaposlenih.

Čedomir Knežević tvrdi da je radnicima ugrožena egzistencija, poniženi su i obespravljeni.

Obilaze ga pojedine radne kolege, a tvrdi da je spreman da istraje „do kraja“.

Željeznice RS-a osim s gubicima, koji su samo lani izosili oko 30 miliona KM, suočene su i sudskom odlukom da radnicima isplate oko 15 miliona maraka za neizmirene obaveze po osnovu toplog obroka, prijevoza i regresa iz ranijih godina.

Uprava tvrdi da tih sredstava nemaju, a novom sistematizacijom namjerava da smanji broj radnika za oko 300 s sadašnjih 3.130. Predstavnici šest sindikata Željeznica RS-a su za 16. mart najavili nove proteste, ovaj put u Banjoj Luci, dok resorni ministar Neđo Trninić tvrdi da oni nisu opravdani.

Trninić priznaje da je u “Željeznicama” veoma teška situacija, te da poboljšanja stanja u tom kolektivu nema bez restrukturiranja. U upravi su napravili plan, te o tome obavijestili resorno ministarstvo i Vladu i prijedlog uputili Svjetskoj banci. Njihovi eksperti očekuju se ovih dana.

U zahtjevima sindikata traži se obustava primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Željeznicama RS-a do donošenja programa zbrinjavanja viška radnika, isplata plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjena uprave na čelu s generalnim direktorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije