Radnicima Željezare Zenica jednokratna pomoć

Fena
Radnicima Željezare Zenica jednokratna pomoć
Radnicima Željezare Zenica, koji osam mjeseci nisu primili platu, od ponedjeljaka će biti uplaćena jednokratna pomoć, odlučila je to Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu.

Pomoćnik federalnog ministra industrije, rudarstva i energetike Marinko Bošnjak potvrdio je novinarima da je Vlada razmatrala sveobuhvatnu informaciju u ovom preduzeću.

"Jedan od zaključaka je i da je Vlada zadužila menadžment i Nadzorni odbor ove firme da razmotre mogućnost formiranja nove firme uvažavajući postojeće stanje, koje je složeno budući da su već tri mjeseca blokirani računi firme te da im je isključena struja", dodao je Bošnjak.

Podsjetio je da ova firma postoji od 2004. godine, kada je bilo oko 1.500 radnika, a oduzeto im je i stanje postojećeg rada, dok je rezultat njihovog sadašnjeg rada što su se organizirali kroz sektor ishrane koji je u funkciji ishrane Arcelor Mittala.

Imali su i građevinski sektor koji je bio u funkciji izrade skela za Arcelor Mittal, a sada je došlo do raskida ugovora s Arcelor Mittalom i nisu mogli dalje raditi te je ovu firmu neophodno reorganizirati, kaže Bošnjak, tako da bude samo u funkciji ishrane Arcelor Mittala.

"U tom smislu, pokazao je elaborat, može raditi oko 120 radnika. Trenutno u Željezari Zenica radi 346 radnika, od čega je tehnološki višak 97 radnika, a ostali će biti predmet elaborata i programa o zbrinjavanju", istaknuo je Bošnjak.

Radnici Željezare Zenica okupili su se jučer ispred zgrade Vlade Federacije kako bi skrenuli pažnju na brojne probleme s kojima su suočeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije