Protest radnika Željezare i hotela Internacional: Nisu dobili plaću u 2017.

Anadolija
Protest radnika Željezare i hotela Internacional: Nisu dobili plaću u 2017.
Grupa radnika zeničke Željezare okupila se pred hotelom Internacional, koji je vlasništvo ove kompanije, a čija je imovina pod hipotekom.

Radnici su ogorčeni na stanje u kojem se nalaze, obzirom da su posljednju platu primili za decembar 2016. godine, a od jučer je isključena i struja u ovom hotelu, čime je onemogućen bilo kakav rad. 

Osman Ćosić je zaposlenik Željezare od 25. decembra 1980. godine. 

"Okupili smo se, jer nam je jučer isključena struja, unazad neko izvjesno vrijeme vršen je pritisak u vezi s tužbama koje smo pokrenuli. Ovo je kulminacija stanja koje vlada od 2001. godine. Želimo da znamo šta i dalje da radimo. Radnici su prepušteni sami sebi. Pokušavali smo s protestima, išli smo u Sarajevo dok je bio premijer Nermin Nikšić, išli smo i Fadilu Novaliću, ali niko nije imao sluha. Zna se da je država vlasnik Željezare, a nas su pustili na milost i nemilost rukovodstva Željezare. Idemo ispred glavne direkcije, omasovit će se taj skup, i ne znam šta ćemo dalje. Ovo je neviđena pljačka, dobijamo informacije kako se ova firma pljačkala, a vlada nije ništa uradila. Plaća koju smo dobili 22. augusta za mjesec decembar 2016. godine i to prvu polovicu te plaće. Nemamo plaće 9,5 mjeseci, sistematski su nas izgladnjivali, i nas i naše porodice", rekao je Ćosić. 

Zijad Strika, uposlenik Željezare, rekao je kako je 1992. godine Željezara bila napadnuta i nije pala, a da je sada pala bez ijednog metka. 

"Željezara 1992. godine nije pala kad sam bio borac, a sad je pala bez ijednog metka. Radim već 37 godina, nikad mi gore nije bilo. Plaće nema od 12. mjeseca prošle godine. Radnici su prepušteni sami sebi", rekao je Strika te naglasio kako je u posljednje vrijeme u hotelu vladalo katastrofalno stanje zbog nedostatka namirnica.

Radnici su se okupili ispred hotela Internacional, nakon čega su se uputili pred zgradu direkcije kompanije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije