Radnici Doma zdravlja nastavili štrajk: Traže plaće i imenovanje direktora

Fena
Radnici Doma zdravlja nastavili štrajk: Traže plaće i imenovanje direktora
U Domu zdravlja u Bileći i danas je nastavljen generalni štrajk radnika, koji traže isplatu zaostalih plaća, uplatu doprinosa, te imenovanje direktora ove zdravstvene ustanove.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić ukazao je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva.

"Jučer je osigurana isplata jedne od tri neisplaće zarade, a radnici traže isplatu bar polovine još jedne plaće kao i imenovanje direktora", rekao je Granulić ističići da radnici podržavaju postavljenje doktora Slavka Boljanovića na tu funkciju.

Kaže da u Domu zdravlja Bileća treba hitno imenovati novi menadžment, jer je i bivši direktor dvije i po godine radio nakon isteka mandata.

"Radnici traže pokretanje odgovornosti protiv bivšeg manedža zbog teške finansijske situacije i dugova u Domu zdravlja Bileća", napomenuo je Granulić.

Istakao je i da je evidetno da postoji nezainteresiranost lokalnih vlasti, koje imenuju direktora i upravni odbor, da se ne riješava teško stanje u Domu zdravlja Bileća.

S nadležnim organima RS-a predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a razgovarat će o problemima u Domu zdravlja Bileća, kako bi građani te općine imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Za vrijeme štrajka se primaju samo hitni slučajevi, a stanovnici te općine su već ogorčeni, jer ne mogu dobiti uputnice za preglede ili za druge medicinske usluge.

Granulić ističe da se boji da bi se i u još nekim drugim lokalnim ustanovama u RS-u mogla desiti slična situacija kao u zdravstvu u Bileći, a sve zbog neodgovornog ponašanja menadžmenta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije