Radnici će protestvovati zbog smanjenja plata, Dodik frapiran

Fena
Radnici će protestvovati zbog smanjenja plata, Dodik frapiran
/ Anadolija
Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj (RS) tvrde da nema razloga za najavljenje proteste sindikata budžetskih korisnika, koje su najavili za 22 .decembar zbog smanjenja plaća kroz manje koeficijente minulog rada.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik tvrdi da je „frapiran činjenicom da sindikati u RS-u nisu spremni radi radničke solidarnosti na minimalne korekcije plaća od 10 do 20 KM na mjesečnom nivou, po osnovu smanjenja minulog rada“.

Ističući da podržava Vladu RS-a, koja je definirala da se radni staž obračunava od naredne godine s 0,3 posto do navršenih 25 godina, a preko navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 posto, Dodik je rekao da bi to bila solidarnost kako bi se sačuvala radna mjesta. 

"Umjesto da se vlastima u RS-u oda priznanje što su u nemogućim uvjetima održali likvidnost plaća u javnom sektoru, dolazimo u situaciju da neki pokušavaju da štrajkuju, što nije dobro za RS i naši protivnici će to koristiti kao dokaz nečega", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci. 

Navodeći da ne spori pravo bilo kome da protestuje, dodao da ipak svi trebaju da ponesu svoj dio odgovornosti. 

"Ovdje je riječ o sindikalnom vodstvu koje pokušava da izvuče maksimum. Nije fer da u javnim institucijama i upravi ljudi imaju privilegovane plaće i da mnogi ne dijele sudbinu s realnim sektorom", rekao je Dodik. 

I premijerka RS-a Željka Cvijanović je ponovila da je demokratsko pravo svake grupacije i građana da protestvuju, ali da smatra da nema potrebe za proteste po ovom osnovu.

Cvijanović je dodala da je nakon usvajanja novog Zakona o radu u RS-u bilo jasno da će doći do umanjenja minulog rada i da je želja izvršne vlasti da se sačuvaju radna mjesta.

Smanjenjem minulog rada uštedjet će se oko 15 miliona KM na godišnjem nivou, a ona ističe da bi bilo bolje da sindikalci sarađuju s Vladom.

"Mislim da su ovo nerealni protesti i da to radnici razumiju. Kada pitate radnike, a mi smo anketirali mnoge, kažu da ne žele da ostanu bez posla, a podnijet će zajedno ono što je potrebno", rekla je entitetska premijerka.

I ministar pravde RS-a Anton Kasipović je pozvao sindikalce da se nastave razgovori po ovom pitanju, ali i dodao da su sindikalci rekli da nemaju razloga da se više razgovora.

Naveo je i da žali što će u korekciji minulog rada biti ostavljene po strani sudije i tužioci, te ih je pozvao da, kako je naveo, razumijevajući okolnosti, ostave procenat u budžetu koji im neće biti uzet.

Protesti sindikata radnika unutrašnjih poslova, prosvjete, pravosuđa i uprave u RS-u, koji se protive umanjenju plaća, zbog novog koeficijenta obračuna minulog rada, najavljeni su u četvratak, 22. decembra u Banjoj Luci, s ciljem da se ukaže vlastima da ne prihvataju predložena rješenja u budžetu za narednu godinu.

Više detalja o ovom pitanju saopćit će sutra na konferenicji za novinare u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije