Radna grupa: Kako povećati realizaciju revizorskih preporuka

0
Fena
Radna grupa: Kako povećati realizaciju revizorskih preporuka
FOTO: Fena / Članovi radne grupe

Članovi radne grupe za unapređenje rezultata procesa revizije na državnom nivou utvrdili su potrebu za daljnjim razrađivanjem i usvajanjem smjernica saradnje, kao i formaliziranja načina djelovanja u vezi s revizorskim izvještajima između Ureda za reviziju, tužilaštva i drugih postupajućih aktera.

Ovi zaključci bit će smjernice za daljnji rad radne grupe, saopćila je asocijacija Centri civilnih inicijativa (CCI) na čiju inicijativu je početkom oktobra i formirana ova radna grupa uz finansijsku podršku Švedske.

Dijalogom svih relevantnih institucija nastoji se identificirati način povećanja realizacije revizorskih preporuka.

U zadnja tri mjeseca, radna grupa održala je tri produktivna sastanka na kojima je konkretno razgovarano o mogućim modalitetima jačanja suradnje između svih relevantnih institucija, ističe CCI.

Osim toga, radna grupa donijela je odluku o održavanju programa obuke za sudije i tužioce, pripremljenog od Ureda za reviziju institucija BiH i Agencije za javne nabavke BiH. Obuke su planirane za februar i mart naredne godine s ciljem daljnjeg jačanja kapaciteta sudija i tužilaca za vođenje postupaka vezanih za indicije iz revizorskih izvještaja. Upravo ovakav način suradnje institucija je korak ka unapređenju rezultata procesa revizije, navodi također CCI.

Radnu grupu čine Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH, Predrag Kožul, predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Jasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Emira Hodžić iz Suda BiH, Aleksandar Bozalo iz Državne agencije za istrage i zaštitu, Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, Đinita Fočo iz Agencije za javne nabavke i Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije