Radmanović: Prvo imenovanje mandatara za Vijeće ministara, pa onda sve ostalo

Radiosarajevo.ba
Radmanović: Prvo imenovanje mandatara za Vijeće ministara, pa onda sve ostalo
Foto: Arhiv / Radmanović: ogromna primanja

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović je, nakon sjednice Kolegija tog doma na kojoj nije postignut konsenzus u vezi s održavanjem sjednice, izjavio novinarima da su ostali otprilike na istim pozicijama na kojima su bili ranije.

Prijedlog predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića je da se krene redovno raditi i moj prijedlog koji jeste također da se ide redovno raditi, ali moraju se ispoštovati prethodno dogovorene stvari”, kazao je Radmanović.

Napomenuo je da i dalje SNSD i Srpski klub, koje on predstavlja, misle da je potrebno da počne raditi Komisija za izbor Vijeća ministara i “to nakon imenovanja predsjedavajućeg u Predsjedništvu BiH, i onda možemo pristupiti svim ostalim poslovima u Parlamentu”.

Radmanović kaže da zasad ti uslovi nisu ispunjeni i nema ni sjednice Kolegija, odnosno nema konsenzusa u Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH.

Dogovorili smo se da nastavimo saradnju u Kolegiju i saradnju sa Kolegijem Doma naroda kako bismo pronašli neka rješenja, da krenemo dalje raditi. Bosni i Hercegovini je potrebno da se radi i potreban je dogovor na ravnopravnoj osnovi svih. Nadam se da ćemo u tome uspjeti”, naveo je Radmanović.

Napomenuo je da je iz Predsjedništva BiH u Parlament došao Prijedlog budžeta, dodajući da je “on došao preglasavanjem, ali je važan”, te da je tačno da stoji u proceduri jedan broj sporazuma koji moraju proći i Predstavnički i Dom naroda i Predsjedništvo BiH još jednom da bi se realizovala određena investiciona sredstva.

Međutim, to nije jedino i ne može se samo zbog toga početi raditi na ovakav način. Razumijem one koji zagovaraju to, ali nije moguće to raditi ‘preko reda’. Prvo mora Predsjedništvo BiH imenovati mandatara, mora početi raditi Komisija za izbor Vijeća ministara i odmah sve ostalo možemo završavati dan za danom, sjednicu za sjednicom”, smatra Radmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije