Nihad Čolpa pozvao Nikolu Špirića da organizuje povorku ponosa u Banjoj Luci

Radiosarajevo.ba
Nihad Čolpa pozvao Nikolu Špirića da organizuje povorku ponosa u Banjoj Luci
Foto: Žurnal / Nikola Špirić

Predsjednik Građanskog saveza i zastupnik ove političke stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pozvao je zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini RS i potpredsjednika ove političke stranke da organizira povorku ponosa u Banjoj Luci.

"Politički koncept jednoumlja o kojem Špirić govori kao opasnost za Bosnu i Hercegovinu, već odavno je, nažalost, zaživio u dijelu Bosne i Hercegovine u kojem vlada Špirić i njegovi politički istomišljenici iz SNSD-a, o čemu svjedoče brojni domaći i međunarodni izvještaji, samo Špiriću to nije interes da kaže javno, jer, za razliku od ostalih građana u tom dijelu zemlje, Špirić uživa brojne benefite režima", poručio je Čolpa.

Kako je navedeno u njegovom saopštenju, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, na čijem čelu je SNSD, politička partija čiji je Špirić potpredsjednik, nema prava niko ko je iznad koncepta Milorada Dodika: povratnicima Bošnjacima i Hrvatima se osporava pravo na jezik, ne poštuje se nacionalna zastupljenost prilikom zapošljavanja u javne institucije, dok su na udaru režima i oni Srbi koji nisu na matrici politike SNSD-a i Špirića.

"Sve dok se slave ratni zločini, poriče genocid, šuti na ugnjetavanje građana svih nacionalnosti..., Špirić nema pravo diskutovati o demokratiji, a naročito nema pravo držati lekcije o tome šta su ljudske slobode. Obzirom da Nikola Špirić imputira da se u Bosni i Hercegovini razvija koncept šerijatske države, aludirajući prije svega na glavni grad Bosne i Hercegovine, pozivam ga da po uzoru na Sarajevo, kojem stavlja teret radikalne sredine, Paradu ponosa organizira u Banja Luci i pokaže demokratske tekovine koje je izradio od Dejtona do danas", zaključio je predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije