Radiosarajevo.ba saznaje: 15 najbolje rangiranih kadeta Granične policije nije prošlo ljekarski test

1
A. Sokolović
Radiosarajevo.ba saznaje: 15 najbolje rangiranih kadeta Granične policije nije prošlo ljekarski test
Foto: RAS Srbija / Ilustracija / granična policija BiH

Na ljekarskom pregledu obavljenom prošle sedmice u Mostaru, palo je 15 najbolje rangiranih kadeta Granične policije Bosne i Hercegovine, ekskluzivno saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Kako smo uspjeli saznati od dobro obavještenog izvora, svi oni, dakle njih 15, palo je na ljekarskom pregledu, koji uključuje i psihološki test.

Zanimljivo, kako saznaje portal Radiosarajevo.ba čak 12 kandidata se uopće tog dana nije pojavilo na obaveznom testiranju u Mostaru.

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

Odabir kandidata za kadete Granične policije Bosne i Hercegovine vrši se u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, kao i odredbama člana 6. Zakona o Graničnoj policiji.

Samo kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove i koji su podnijeli svu traženu dokumentaciju, imaju pravo pristupa testiranju, koje se sastoji od:

a) testa opšteg znanja (koji obuhvata poseban pisani test i esej);

b) testa fizičke sposobnosti, uključujući i provjeru vještine plivanja;

c) ljekarskog pregleda, uključujući i psihološki pregled;

d) usmenog dijela testa-intervjua.

Podsjetimo, na suđenju Rejhanu Rakoviću i ostalima, koji se terete za korupciju pri zapošljavanju u Graničnoj policiji BiH, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako im se javio Armin Otuzbir i nudio zaposlenje u zamjenu za novac. 

Rejhan Raković, Ensar Salčinović i Kenit Čakić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi. Čakić se tereti i za davanje dara i drugih oblika koristi.

Prema optužnici, Raković se u vremenskom periodu od novembra 2020. do 24. septembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao policijski službenik Granične policije, udružio u grupu policajaca iz iste institucije Salčinovića, te Čakića, s kojim je u prijateljskim odnosima.

Oni su optuženi da su zahtijevali i primali novac od kandidata koji su aplicirali za posao u Graničnoj policiji.

Gužve na izlazima iz BiH prema moru, evo koje granične prijelaze trebate izbjeći

Gužve na izlazima iz BiH prema moru, evo koje granične prijelaze trebate izbjeći

Prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba nakon obavljenih rezultata na pojedine doktore je vršen pritisak, pokušaj utjecaja da se rezultati zdravstvenih testova revidiraju.

Medicinsko osoblje koje je vršilo testiranja je do kraja ostalo principijalno, što je za svaku pohvalu.

S obzirom na sva pomjeranja na rang listama, kako saznaje Radiosarajevo.ba, potpuno je neizvjesno kada će se ovaj kontaminirani i korumpirani oglas privesti kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije