Radiosarajevo.ba objavljuje: Ovo je novi Statut Grada Mostara!

Radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba objavljuje: Ovo je novi Statut Grada Mostara!
Foto: AA / Mostar

Jučer je, kako su mediji zaključili, postignut je historijski sporazum za Grad Mostar.

U gradu na Neretvi je, naime, potpisan sporazum HDZ-a BiH i SDA o statusu Mostara, izborima u ovom gradu, kao i izmjeni Izbornog zakona BiH.

Tačnije, potpisana su dva sporazuma, odnosno dva dokumenta. Jedan je za Statut grada Mostara i izbore u Mostaru, a drugi dokument je o Izbornom zakonu na nivou BiH, to jeste o zastupanju i legitimnom izboru konstitutivnih naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvojen tzv. model B za Mostar uz mali dodatak

Prema tom modelu iz šest gradskih područja biraju se 22 vijećnika. Iz uvjetno rečeno većinskih hrvatskih područja bira se 13 vijećnika, a devet iz područja s bošnjačkom većinom. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice, odnosno, s Gradske liste.

S obzirom na brojne dileme i pitanja kako će ubuduće funkcionirati Mostar, Radiosarajevo.ba objavljuje usaglašenji Statut za Mostar koji bi ubuduće trebao biti na snazi. Naravno, nakon što prođe potrebne procedure i kada bude konačno usvojen na Gradskom vijeću Mostara.

Pročitajte detalje...

Statut Mostara by Radio Sarajevo on Scribd

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije