Radetu Grujiću šest godina zatvora za silovanje kod Zvornika

1
BIRN - Detektor.ba
Radetu Grujiću šest godina zatvora za silovanje kod Zvornika
Foto: BIRN / Kuća u kojoj je bio logor Liplje

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio Radeta Grujića na šest godina zatvora zbog silovanja u Liplju kod Zvornika 1992. godine.

Grujić je osuđen za zločin protiv čovječnosti i proglašen je krivim da je u u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju u kući gdje je bio zatočen veliki broj civila.

U presudi se navodi da je od kraja maja do početka juna 1992. godine u kućama u Liplju bio zatvoren veliki broj civila koji su fizički i psihički zlostavljani, koje su nezakonito držali pripadnici jedinice “Bijeli orlovi” i čete Snagovo i da je više žena silovano.

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Sud je djelimično usvojio imovinsko-pravni zahtjev oštećene te je naloženo Grujiću da joj isplati 10.000 KM nakon što presuda postane pravosnažna.

Grujiću će u kaznu biti uračnuato vrijeme koje je proveo u pritvoru od februara prošle godine i doneseno je rješenje kojim mu je ova mjera produžena.

Suđenje je počelo u aprilu 2023. godine. Na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije