Rade Šerbedžija u suzama nakon spasa rijeke Une: 'Malo je pobjeda u ovom kraju'

2
Radiosarajevo.ba
Rade Šerbedžija u suzama nakon spasa rijeke Une: 'Malo je pobjeda u ovom kraju'
Foto: Kolaž / Rade Šerbedžija se rasplakao

Rade Šerbedžija, čuveni glumac i umjetnik, rasplakao se nakon što je objavljena vijest da je obustavljena gradnja hidroelektrane na vrelu Une. Ova odluka stigla je nakon intenzivne kampanje protiv izgradnje, koju su predvodile aktivistkinje i podržali mnogi poznati ljudi.

Šerbedžija je izrazio duboko zadovoljstvo zbog postignute pobjede i u svom emotivnom obraćanju rekao: "Prvo da čestitam pobjedu. Da vam kažem, cure, to je najveća vaša zasluga. Svaka vam čast. Baš ste Ližanke. Kad je pobjeda, ne treba ništa drugo govoriti. Ne treba govoriti ni kako smo do nje došli. Malo je pobjeda u ovom kraju. Ovo je jedna od najvažnijih. Nisam mnogo učinio za Liku jer nisam mogao. Ko je išta ovdje učinio? Neću sad ni o tome. Želim da savladamo bol i da budemo optimisti." Njegove riječi su dočekane gromoglasnim aplauzom prisutnih.

Kampanja protiv izgradnje hidroelektrane stekla je veliku podršku javnosti. Poznate ličnosti poput Gorana Bogdana, Mirvada Kurića, Feđe Štukana, Srđana Vuletića i Elme Tataragić pridružile su se borbi, noseći majice s natpisima koji su izrađeni u saradnji sa svjetski poznatom bh. umjetnicom Šejlom Kamerić i Fondacijom ACT. Ove majice simbolizirale su kontinuiranu podršku odbrani rijeka u Bosni i Hercegovini.

Peta noć SFF-a | Crvenim tepihom prošetali Arijana Saračević-Helać, Aida Bukva, Maja Izetbegović…

Peta noć SFF-a | Crvenim tepihom prošetali Arijana Saračević-Helać, Aida Bukva, Maja Izetbegović…

Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata Hrvatske pokrenula je upravni postupak protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni, te je investitoru zabranjeno obavljanje bilo kakvih radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane na području ekološke mreže Natura 2000 - HR 2001069 Kanjon Une. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije