Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

6
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba / Lejla Kusturica

Državni inspektorat Republike Hrvatske danas, 19. augusta je objavio najnovije saopćenje u kojem se navodi da je Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata pokrenula upravni postupak protiv investitora koji radi na izgradnji male hidroelektrane "Una-mlin" na rijeci Uni.

Iz saopćenja se saznaje da je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje bilo kakvih radnji i radova na izgradnji hidroelektrane snage 160 kW, na zemljištu označenom kao k.č.1287/6, k.o. Neteka, koje se nalazi u području ekološke mreže Natura 2000, pod nazivom "HR 2001069 Kanjon Une".

Tim povodom, oglasila se aktivistica i direktorica Fondacije "Atelje za društvene promjene – ACT" Lejla Kusturica.

Bordo tim nezaustavljiv: Sarajevo se novom pobjedom izdvojilo na čelu tabele

Bordo tim nezaustavljiv: Sarajevo se novom pobjedom izdvojilo na čelu tabele

"Na Uni je zabranjena gradnja male hidroelektrane. To je toliko sretna vijest, čestitke ekipama koje su dežurale sedmicama u Donjoj Suvaji i Srbu i čuvali rijeku dok Državni inspektorat Hrvatske nije čuo apel aktivista iz Hrvatske i regije.

Hvala svima koji su se uključili, najvažniji su naravno ljudi koji su na terenu dali svoj doprinos, hvala medijima i naravno glumicama i glumcima koji daju svoj doprinos na Sarajevo Film Festivalu.

Dnevnik Radija Sarajevo | Lejla Kusturica: Na braniku Neretve i Une

Dnevnik Radija Sarajevo | Lejla Kusturica: Na braniku Neretve i Une

Nastavljamo dalje dok rijeke ne budu zaštićene. Nastavljamo borbu, nastavljamo dalje za našu božansku rijeku Neretvu", kazala je Kusturica.

Portal Radiosarajevo.ba je borbu za spas rijeke Une pratio od samog početka, a jučer, 18. augusta, je održan novi protest i koncert Mileta Kekina, bivšeg frontmana grupe Hladno pivo.

Borbu za spas rijeke Une su vodili građani i građanke, te razna ekološka udruženja kao što su Udruga Una Srb. 

Proteste za spas Une podržale su mnogobrojne poznate ličnosti kao što su Goran Bogdan, Rade Šerbedžija, Feđa Štukan, Mirvad Kurić, Šejla Kramerić, te Darko Rundek koji je održao koncert za spas rijeke Une. 

Više o tome možete čitati na linkovima OVDJE, OVDJE i OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije