Putnik u čudu: U sarajevskom taksiju dobio račun iz 2005. godine

Radiosarajevo.ba
Putnik u čudu: U sarajevskom taksiju dobio račun iz 2005. godine
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Prema Zakonu o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo odnosno članu 10.  taksi vozač je dužan putniku izdati račun za obavljeni prijevoz. Ukoliko to taksista i ne uradi sam, imate pravo tražiti račun.

Istraživanje koje je provela agencija Patria sa sarajevskim taksistima pokazalo je da račun nećete dobiti ukoliko ga ne zatražite. U najvećem broju slučajeva taksisti su dali ovjereni račun sa upisanom cijenom vožnje.

No, zanimljiva situacija dogodila se u jednom od taksija gdje je vozač na pitanje da li može izdati račun vrlo ljubazno to i učinio. Naime, datum na izdatom računu je 22.02.2005. godine, a cijena je izražena u dinarima umjesto u konvertibilnim markama!

Inspekcijske kontrole taksi prijevoznika u Kantonu Sarajevo nisu dale pravi rezultat, pa još uvijek imamo brojne nelegalne taksiste.

U slučaju kada putnik uđe u nelegalni taksi rizikuje da plati kaznu od 50 KM. Prilikom zaustavljanja taksija trebate pogledati da li vozilo posjeduje registarske tablice sa slovnom oznakom "TA", svijetleću krovnu taksi oznaku i dopunsku taksi oznaku koja je zalijepljena na prednjem vjetrobranskom staklu. Ili nazvati neku od registrovanih taksi službi u Kantonu Sarajevo.

Također, taksista ne smije odbijati kratke vožnje niti voziti bez upaljenog taksimetra jer u tom slučaju niste dužni platiti vožnju.

"Ukoliko putnici zabilježe ovakvo kršenje pravila, o tome trebaju obavijestiti taksi udruženje ili drugo pravno lice koje obavlja ovu djelatnost ili nadležnu kantonalnu inspekciju. U slučaju kršenja prava putnika, u skladu sa federalnim propisima za prekršioca je predviđeno oduzimanje taksi oznake i dozvole za obavljanje taksi djelatnosti", saopćeno je ranije iz Ministarstva saobraćaja KS.

Taksi prijevoznik kome dopunsku taksi oznaku nije izdalo Ministarstvo saobraćaja KS ne može obavljati taksi prijevoz na području ovog kantona, izuzev u slučaju da tranzitira teritoriju Kantona Sarajevo. Zakonom o taksi prijevozu u KS za nelegalne taksi prevoznike predviđene su novčane kazne u rasponu od 3.000,00 do 15.000,00 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije