BiH / Puljić: Notari već su usklađeni sa Europskom unijom

03. 12. 2018. u 15:16:00 Fena

Shares: 0

Pravosuđe je jedna od najdelikatnijih oblasti u pregovaranju za pristupanje EU, a notarijat je jedna od rijetkih pravosudnih oblasti u kojima BiH neće imati potrebu poduzimati bilo kakve reforme na europskom putu, kaže za Fenu predsjednik Upravnog odbora i v.d. predsjednika Notarske komore FBiH Zdenko Puljić.

Već sada notari u oba bh. entiteta rade po standardima i procedurama kakve stoljećima postoje u najuređenijim europskim državama, poput Njemačke ili Austrije.

"Zakonodavci u BiH su se, oslanjajući se na pravnu tradiciju velikih pravnih sistema europskog kontinentalnog prava, odlučili za sistem u kojem važni pravni poslovi u oblasti prava nekretnina, prava trgovačkih društava, nasljednog prava i obiteljskog prava zahtijevaju poseban oblik, odnosno notarsku obradu isprava za ove pravne poslove", naglašava Puljić.

Ulogu notara u BiH, kaže on, pojedine grupe i pojedinci često banaliziraju, ne sagledavajući svu odgovornost notara i njihov doprinos pravnoj sigurnosti u zadnjih 11 godina, koliko je notarijat prisutan u BiH.

Tako imamo, ističe, pokušaj određenih skupina koje notarske naknade svrstavaju u parafiskalne namete, jer im smeta pravna sigurnost, a cilj im je neuređeno tržište, a ne pravna sigurnost.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA