Prvi put u BiH: Neto plaća iznad 900 KM ili „Priča za malu djecu“

E. Halimić
Prvi put u BiH: Neto plaća iznad 900 KM ili „Priča za malu djecu“
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Prosječna bruto mjesečna plaća u Bosni i Hercegovini je u decembru 2018. godine iznosila 1.398 KM, što odgovara iznosu neto plaće od 906 KM, objavljeno je u Službenom listu BiH.

Stručnjaci smatraju da podaci o prosječnim plaćama u BiH nisu relevantan uvid u ekonomsko stanje budući da su u javnom sektoru znatno veće plaće nego u privatnom.

Zvanični podaci

Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine krajem januara je objavila Informaciju o konkurentnosti bosanskohercegovačke ekonomije, a u kojoj se navodi da je gotovo zanemariv godišnji rast prosječnih neto plaće u BiH.

„Konkretno za 2017. godinu možemo vidjeti da je prosječna nominalna plaća u BiH, u odnosu na 2016., porasla za 1,5 posto, da je prosječna stopa inflacije iznosila 1,3 posto tako da dobijemo skoro zanemariv godišnji rast prosječnih neto plata od 0,2 posto“, navodi se u informaciji.

Bosna i Hercegovina ima najnižu prosječnu plaću od svih država Evropske unije, a u regionu jedino Srbija ima neznatno nižu plaću, ali i dosta niže cijene, pokazali su podaci koje je objavio Eurostat.

"U prvom kvartalu ove godine prosječna isplaćena plaća u BiH iznosila je 440 eura, u Crnoj Gori 512, Hrvatskoj 832, Sloveniji 1.077, Mađarskoj 703, Rumuniji 535, Bugarskoj 457 eura", pokazuju podaci Eurostata.

Ipak, podsjećamo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom turneje „Budućnost Srbije“ tokom koje obilazi mjesta širom zemlje i razgovara s građanima, pohvalio se da su u Srbiji „prvi put više plaće nego u BiH“.

Međutim to nije smetnja, da aktuelna vlast već godinama građane ubjeđuje kako je živjeti u BiH sve bolje i lagodnije.

Sudeći prema izvještaju Saveza sindikata RS, potrošačka korpa u avgustu 2013. iznosila je 1.785, a u januaru ove godine 1893 KM.

Prema podacima Eurostata, građani BiH pojedine proizvode u maloprodaji plaćaju skuplje nego stanovnici Evropske unije, čija je prosječna plaća viša i do pet puta od one u našoj državi. Cijena na električne uređaje u BiH je za oko šest posto od prosjeka EU. Cijena hrane u BiH je ista ili čak skuplja od nekih zemalja u EU. Situacija je ista i sa odjećom. I nju plaćamo po gotovo istim cijenama kao i u EU, a cijene su nam čak i više od onih u Bugarskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji, u kojoj je, poređenja radi, prosječna plaća u ovoj godini 1.990 eura ili četiri i po puta veća nego u BiH.

Standard regiona i EU

Ekonomista Faruk Hadžić za Radiosarajevo.ba kazao je da prosječna plaća nije toliko mjerodavna.

Hadžić: Loš potez - undefined

Foto: Facebook : Hadžić: Nije mjerodavan podatak

„Nedavno smo vidjeli informacije da su u RS-u isplaćene mjesečne plaće oko pola miliona KM, koje također ulaze u prosjek i podižu ga, a i dalje imamo oko 400.000 radnika koji u realnom sektoru imaju prosječnu plaću od 600 KM“; pojasnio je Hadžić.

Dodao je da ukoliko BiH želi težiti približavanju standardu regiona, pa tek onda razvijenih zemalja EU, treba povećati minimalne plaće, čime će doći i do rasta potrošnje i pokretanja ekonomske aktivnosti.

„Ako nisu rasle plaće u realnom sektoru, onda je sasvim jasno šta je uticalo na rast prosječnih plaća, a to je javni sektor i budžetska potrošnja“, smatra Hadžić.

Na šta građani najviše troše novca?

Najviše novca porodice su u BiH u januaru ove godine trošile za prehranu – 698 marka, stanovanje i komunalne usluge koštale su 583 maraka, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 maraka, navodi Savez sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije