Genocid / Prvi put ambasade BiH u cijelom svijetu spustit će zastave na pola koplja

10. 07. 2020. u 09:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ambasade Bosne i Hercegovine će 11. jula ove godine, a u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici, po prvi puta spustiti zastave na pola koplja u cijelom svijetu, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković naložila je to Instrukcijom za postupanje u skladu sa Odlukom o proglašenju 11. jula 2020. Danom žalosti.

Naime, u iščekivanu da Vijeće ministara BiH donese Odluku vezano za proglašenje 11. jula Danom žalosti, Ministarstvo vanjskih poslova je naložilo svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP-ima) naše zemlje, uključujući i rezidencije šefova DKP misija da su na dan 11. jula 2020. dužni da spuste državnu zastavu na pola koplja, odnosno jarbola.

Bisera Turković - undefined

Print Screen: Bisera Turković

Sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH su obavezni da pošalju cirkilarnu notu (obavijest) o navedenoj Odluci nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema, kao i zemljama koje nerezidentno pokrivaju, te međunarodnim organizacijama pri kojima su akreditirane, te svim DKP-ima u zemlji prijema i inostranim misijama akreditiranim pri spomenutim međunarodnim organizacijama.

Također, sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH, istovremenu su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način, sa pijetetom, obilježe 11. juli 2020. – Dan žalosti, kao dan sjećanja na nevine žrtve sa šireg područja Srebrenice.

"Tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni su brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen je u Srebrenici. Danom žalosti izražava e saučešće i saosjećanje s porodicama žrtava genocida u Srebrenici", navodi se u instrukciji.

Diplomatsko-konzularna predstavništva su dužna da obavijeste Ministarstvo o svim aktivnostima vezanim za obilježavanje 11. jula.

Instrukcija ministrice Turković - undefined

Foto: Printscreen: Instrukcija ministrice Turković


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA