Prvi mart: Najoštrije osuđen napad policije na Srebreničanke

Radiosarajevo.ba
Prvi mart: Najoštrije osuđen napad policije na Srebreničanke

Građanska koalicija “Prvi mart” najoštrije osuđuje policijsku brutalnost koja je iskorištena u nastojanju da se spriječe porodice žrtava srebreničkog genocida u obilježavanju dana masovne egzekucije preko 1.000 Bošnjaka, koja se dogodila 13. jula 1995. godine u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici. 

Pozdravljamo hrabrost srebreničkih majki, budući da je ovo prvi put da su žrtve došle na ovo mjesto, uklonivši žicu i uspješno se probijajući kroz kordone pripadnika specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske", navodi  "Prvi mart" u saopćenju za javnost, javlja Fena

Uz podsjećanje da je u napadu policije na okupljene povrijeđeno  nekoliko žena, u saopćenju se konstatira da je time još jednom  potvrđeno da vlasti u entitetu Republika Srpska, umjesto da podignu povjerenje povratnika u policijske strukture, te time doprinesu povratku, nastavljaju kroz institucije zastrašivati povratnike i žrtve, negirajući njihovo pravo na obilježavanje i dostojanstveno sjećanje na žrtve genocida. 

"Nakon ovog napada, niko ne može tvrditi da institucije RS-a ne koriste silu protiv manjine, ne krše ljudska prava, a posebno niko ne može reći da se vladajuća elita SNSD-SDS ne odnosi prema ovom prostoru kao okupiranoj teritoriji na kojoj može provoditi samovolju, imati monopol na istinu, te svojim djelovanjem direktno prijetiti opstanku bošnjačkog stanovništva u Podrinju", navodi se u saopćenju. 

"Prvi mart" smatra da na ovakvim temama nema više prostora za politički dijalog, te traži nedvosmislenu i direktnu osudu od predstavnika insitucija Bosne i Hercegovine, kao i političkih lidera stranaka koje okupljaju povratnike. 

"Prvi mart" naglašava da pitanje obilježavanja zločina nije političko, već se vezuje za civilizacijske vrijednosti, "ali onog trenutka kada institucije usmjere svoju silu protiv žrtve,  sjećanje na žrtve postaje pitanje opstanka i odnos prema njima predstavlja jasnu poruku preživjelim, prognanim i povratnicama na ove prostore". 

U saopćenju se ističe da ovaj događaj još jednom potvrđuje paniku koja vlada među političkim elitama u RS-u, u kojoj je upravo politika negiranja genocida dovela do bunta i otpora među povratnicima. 

Iz Građanske koalicije "Prvi mart" pozivaju sva udruženja žrtava da prate primjer preživjelih žrtava genocida, te izražavaju spremnost da pruže podršku svakoj aktivnosti koja će osigurati trajno sjećanje na žrtve, adekvatno obilježavanje svih mjesta zločina, od Prijedora do Višegrada, što su i do sada činili. 

Istovremeno, pozivaju predstavnike političkih stranaka na zajednički rad ka objedinjavanju političkih snaga protiv negiranja genocida, policijske brutalnosti i institucionalne represije, a bosanskohercegovačkoj javnosti postavljaju pitanje: Ako je zadržavanje parlamentaraca u zgradi Skupštine bila “talačka kriza”, šta je onda napad na preživjele žrtve pri obilježavanju mjesta zločina? 

Na koncu, još jednom pozivju se sve prognani, izbjegli i preživjeli, da na ovu brutalnost odgovore tako što će se registrovati i glasati na Općim izborima 2014. godine i time pokazati šta misle o okupatorskoj politici koju vlast u Banjoj Luci provodi na polovini teritorije naše zemlje", navodi se u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije