Prvi konvoj Crvenog križa FBiH krenuo za Tursku, drugi kreće već sljedeće sedmice

0
Anadolija
Prvi konvoj Crvenog križa FBiH krenuo za Tursku, drugi kreće već sljedeće sedmice
Foto: AA / Crveni križ FBiH

U organizaciji Crvenog križa Federacije BiH danas je iz Sarajeva krenuo prvi kontingent od četiri kamiona pomoći za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji, a iz ove organizacije navode kako će nastaviti prikupljati ono što je potrebno nastradalima u zemljotresu.

Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, rekao je novinarima kako je riječ o kontingentu pomoći u vrijednosti od 500.000 KM, koji sadrži najpotrebnije stvari za uspostavljanje kampova u Turskoj za nastradalo stanovništvo u zemljotresu.

"Radi se prije svega o šatorima, vrećma za spavanje, madracima, spužvama, dekama, agregatima, jastucima, posteljini, sve ono što je sad najnužnije onima koji su sad van domova nakon zemljotresa", rekao je Hodžić.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Navodeći kako je ovo prvi kontingent, te kako bi naredni trebao biti poslan već sljedeće sedmice, Hodžić je napomenuo kako je Crveni križ FBiH, osim prikupljanja pomoći, pokrenuo i humanitarni broj za pomoć žrtavama zemljotresa.

"Na humanitarni broj koji smo pokrenuli dosad je ostvareno oko 85.000 poziva i prikupljeno oko 200.000 KM", rekao je Hodžić, još jednom zahvalivši svima koji su dali podršku i učestvovali u ovoj akciji.

Naglasio je također kako su oni i dalje u komunikaciji s partnerima Crvenim polumjesecom Turske, te kako će nastaviti s akcijama prikupljanja pomoći u skladu s njihovim preporukama, odnosno biće prikupljao ono što je potrebno stanovništvu pogođenom zemljotresom.

Jasmin Nikšić, stručni saradnik za krizne situacije pri Crvenom križu FBiH, jedan je od članova tim koji je krenuo na put za Tursku, istakao je kako je odredište konvoja grad Gaziantep.

“Opremu vozimo direktno u Gaziantep, gdje ćemo se susresti s našim kolegama iz Crvenog polumjeseca Turske, koji su danima na terenu. Sa kolegama ćemo vidjeti koje su potrebe kako bi planirali isporuku drugih roba", kazao je Nikšić.

Nikšić je rekao kako su strašno pogođeni onim što se dešava u Turskoj, između ostalih jer je i Crveni polumjesec istinski prijatelj Crvenog križa koji pomaže razvoj njihovih volontera i osoblja.

"Nije lijepa, ali evo došla je prilika da se i mi na neki način odužimo i uzvratimo zahvalnost", zaključio je Nikšić.

Kamioni, koji su krenuli danas sa carinskog terminala u Rajlovcu, očekuje se da će u roku od dva dana biti na odredištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije