Prve poruke novog visokog predstavnika Christiana Schmidta

15
Radiosarajevo.ba
Prve poruke novog visokog predstavnika Christiana Schmidta
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Valentin Inzko službeno je predao dužnost visoko predstavnika u BiH Christianu Schmidtu.

Schmidt je u svom uvodnom obraćanju kazao da prvenstvno dolazi kao prijatelj svih ljudi iz BiH i dodao je da je neophodno da se radi sa ljudima na kreiranju bolje i sugurnije budućnosti.

"Ja sam se još prošle godine susreo sa ambasadorom Inzkom u njegovom predivnom zavičajnom mjestu. I tada mi je on dao jedan papir, nije bio ovako velik i formalan, bila je to radna verzija ovog dokumenta, zaista mi je bila čast dobiti takvo nešto i to je bio njegov način da mi pokaže sa kojim važnim pitanjima susrećem.

Hvala ti služio si dugih 12 godina. Iskusili ste jako puno toga, lijepih stvari ali i onih puno komplikovanijih. Hvala vam što ste iskoristili svoje ovlasti i donijeli odluku prošle sedmice(op. a. Zakon o negiranju genocida). Hvala vam za sve što ste uradili za međunardnu zajednicu ali i za građane BiH", rekao je Schmidt.

Poručio je da ne želi obećavati nemoguće stvari u vremenu koje je pred njim i dodao je da će upotrijebiti svu svoju snagu, uticaj i poznansva, te da će raditi za sve ljude u našoj zemlji.

Prema njegovom mišljenju BiH se mora vratiti na političku agendu međunarodne zajednice i EU.

BiH mora se vratiti na politčku agendu međunarodne zajednice i EU.

Kaže da mu je čast što će da "služi" svim narodima u BiH.

"Preuzimam dužnost da pomognem ljudima koji teško rade da bi održavali porodice, onima koji žele mirnu budućnost", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije