Prve grupe budućih hadžija krenule iz Medine za Mekku

Radiosarajevo.ba
Prve grupe budućih hadžija krenule iz Medine za Mekku
Prva grupa budućih hadžija krenula je danas iz Medine ka Mekki gdje će najprije obaviti umru, a zatim hadž.

Nakon što su nekoliko dana obilazili znamenitosti Medine, ibadetili u džamiji poslanika Muhammeda, a. s, te donosili salavate na njegovom mezaru, prve grupe budućih hadžija su klanjale dva rekata i zanijetile umru, a zatim krenuli na put u Mekku.

Bh. hadžije su dobro zdravstvenog stanja, a dane u Medini su proveli u ibadetima i ugodnom druženju, na kojima su uspjeli slušati predavanje, a prije toga i govor generala Atifa Dudakovića na Uhudu.

I ostale grupe bh. hadžija će uskoro krenuti na put u sveti islamski grad Mekku gdje će obaviti umru, a zatim i hadž.

Prvog dana Hadžijskog bajrama koji je u petak, 1. septembra, buduće hadžije će u Mini blizu Mekke, obaviti obred kamenovanja kamenog stuba koji simbolizira šejtana ili sotonu.

Muškarci u bijeloj odjeći i žene u haljinama koje pokrivaju cijelo tijelo pristupit će obredu koji se sastoji u bacanju sedam kamenčića na veliki kameni stub prvog dana i 21 kamenčića drugog i trećeg dana na tri stuba, veliki, srednji i mali.

Trećeg dana Kurban-bajrama na mostu Jamarat će po treći put izvršiti obavezu poznatu kao “kamenovanje šejtana”, čime će biti i kompetiran obred hadža.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije