Prva slavna i viteška brigada Prvog korpusa Armije RBiH poslala poruku Dodiku

0
Radiosarajevo.ba
Prva slavna i viteška brigada Prvog korpusa Armije RBiH poslala poruku Dodiku
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje 27. godišnjice od formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Udruženje Prva slavna i viteška brigada Prvog korpusa Armije RBiH, čiji su se pripadnici u periodu agresije na BiH, borbom suprotstavljali rušenju međunarodno priznate države Republike BiH od strane nelegalne vojske i policije RS, nastale na političkoj platformi nelegalne "Skupštine srpskog naroda u BiH", kako su danas naveli, smatra potrebnim podsjetiti na neke činjenice koje osvjetljavaju lik i djelo Milorada Dodika.

Prva slavna i viteška brigada reagirala je tako na jučerašnji ko-zna-koji-put govor Dodika u kojem je pozvao na otcjepljenje entiteta RS. Mjesto radnje bila je, dakako, sala Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci.

Za Dodika, za kojeg podsjećaju i da je bio "jedan od narodnih poslanika nelegalne Skupštine srpskog naroda u BiH iz perioda 1991-1995. godine (u daljem tekstu „Skupštine“), kažu da je jučer tek potvrdio kontinuitet u nastojanju rušenja države BiH i stvaranja države srpskog naroda na teritoriji BiH.

"On to vrlo jasno i otvoreno zagovara i to ni manje ni više nego kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, kakve li ironije", navode borci, pa nastavljaju:

"Dodik je na 16. sjednici 'skupštine' od 12. maja 1992. godine podržao donošenje strategijskih ciljeva srpskog naroda u BiH i bio je svjestan kao i svi drugi prisutni da će strategijski ciljevi (kao politička platforma za upotrebu vojske Radovana Karadžića i Ratka Mladića) rezultirati masovnim i organiziranim progonom nesrpskog stanovništva, da će realiziranje tih ciljeva podrazumijevati masovne ratne zločine protiv civilnog stanovništva, etnička čišćenja i deportacije, koncentracione logore, masovne grobnice, kao i ratni zločin genocida koji je na prostoru Srebrenice izvršila vojska i policija bosanskih Srba..."

Dodik je svojevremeno na 54. sjednici 'Skupštine', održanoj 15. i 16. oktobra 1995. godine u vezi s napadom srpskih snaga na Srebrenicu i Žepu u svojoj diskusiji rekao: "...Najveća greška rata je Srebrenica i Žepa, i za to neko treba da snosi odgovornost. Ko je odgovoran za to? Mi smo legalizovali pred međunarodnom zajednicom da se mogu uzeti zaštićene zone. A, onda smo nakon pet dana kako se ne može na zaštićenu zonu RSK udariti, a mi smo prije 5 dana uradili to što smo uradili. Izgubili smo poziciju koju smo mogli da branimo."

"Iz ovog pasusa jasno se vidi Dodikov odnos prema predstavnicima međunarodnih mirovnih snaga i međunarodnoj zajednici uopće. Kako tada, tako i danas, njegov odnos je nepromjenjiv.

Dodik je svoj odnos prema hrvatskom narodu i raketiranju Zagreba u maju 1995. godine jasno iskazao u komentaru jednog TV priloga na Trećoj vanrednoj sjednici 'Skupštine' od 18. maja 1996. godine: Ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da trebamo tući Zagreb,ali ne smijemo to reći. Ako je to trebalo da se kaže ,na onaj način se prenijeti, to je morao da bude oprezan urednik koji je to pušt'o. Ako te odgovornosti ne bude danas ovdje, bez obzira da li je to urednik TV ili ministar ili predsjednik Vlade ili ostali, mi ništa danas nismo uradili osim puke konstatacije", navode borci Prve slavne i viteške, pa navode:

"Ostaje pitanje: Da li se Dodik za vrijeme svog posljednjeg boravka u Zagrebu sjetio šta je nekada govorio i da li se možda izvinio građanima Zagreba? Da li ga je neko od predstavnika države Hrvatske s kojima se sastao upitao za izjavu o podršci raketiranju Zagreba i odgovornosti za sedam poginulih i više od 200 ranjenih građana Zagreba? Da li ga je možda Dragan Čović pitao u vezi sa pomenutom izjavom? Možda je sve stavljeno pod tepih zbog zajedničkih ciljeva u vezi sa visokim predstavnikom, izbornim zakonom i trećim entitetom. 

U dosadašnjem djelovanju Dodika, niko se nije uvjerio u njegovu principijelnost, ona je široka i kreće se u rasponu npr. od priznanja da je u Srebrenici izvršen genocid do njegovog negiranja. Ukoliko Dodik bude principijelan i bude držao do izgovorene riječi pa pokuša nelegalnim referendumom ili na neki 'njemu prihvatljiv' način rušiti državu BiH putem 'mirnog razlaza', to bi trebao biti njegov posljednji krug u političkom djelovanju."

Za kraj su poručili kako vjeruju da u BiH postoje institucije koje su po Ustavu i zakonima BiH dužne štititi suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH i da će pravovremeno reagirati u skladu sa svojim obavezama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije