Bećirović: Ovo je posljednja šansa Miloradu Dodiku da "mirno" ode...

9
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Ovo je posljednja šansa Miloradu Dodiku da "mirno" ode...
Foto: Nova24TV / Zijad Bečirović

Narodna skupština RS-a usvojila je jučer u Banoj Luci zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Piše: Faruk Vele

Usvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Među zaključcima je i onaj koji govori o mogućnosti "mirnog razlaza".

Amerika će se dogovoriti sa Rusijom

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. Zijad Bećirović, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentira posljednje poteze predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a.

"Donald Trump nije priznao izborni poraz u SAD i šta se desilo. Predsjednik najjače sile je smatrao da treba sjediti i vladati još četiri godine, ali je morao otići i pored napada na američki Kongres. Miloradu Dodiku je najbolje da ode u političku penziju svojom voljom. To je jedini način za njega da se spasi, ako već pričamo o spašavanju, jer će SAD dogovoriti sa Ruskom Federacijom pitanje BiH", ističe Bećirović.

Mali lokalni diktator je, dodaje Bećirović, umislio da može manipulira svijetom zbog trenutne situacije uzrokovanom pandemijom COVID-19 i zbog negativne zaostavštine Trumpa u globalnom svijetu.

"Poziva se na podršku Rusije, a jedino ga još podržavaju članovi njegove porodice. On će jedino biti zapamćen po tome što je bio na američkoj 'crnoj listi' i što se bavio švercom visokotarifne robe u toku rata u BiH. Međunarodna zajednica će mu dati posljednju šansu da 'mirno' ode u političku penziju, sve drugo će biti šteta za srpski narod u cjelini. Što je on duže na vlasti proporcionalno je veća šteta za srpski narod", istakao je.

Zašto Tužilaštvo BiH ne reagira?

Nakon jučerašnjih tenzija i prijetećih poruka iz NSRS, nameće se pitanje zašto ne reagira Državno tužilaštvo?

"Tužilaštvo BiH, kao i Valentin Inzko (OHR) imaju naloge nekih poslodavaca da ne reagiraju. Znači, ne treba ništa očekivati, sve dok se u potpunosti ne ustroji nova administracija SAD. U pravosnažnim presudama suda u Hagu je u 'milimetar' sudski opisana uloga sve i jednog organa i pojedinca u vezi Republike Srpske i zločina počinjenih u BiH. Milioni dokaza i pravosnažnih zaključaka, koji su dio ne samo naslijeđa UN, nego su svjetski izvori prava i međunarodne legislative", objašnjava Bećirović.

Navodi primjer ratnih transkripata Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) koji su dio dokaza u presudama.

"Ti transkripti su nakon pravosnažnih presuda postali dio UN i svjetskog pravnog naslijeđa, gdje je opisano kako je jedan parlament bio ključni organ u počinjenom zločinu. To nisu više samo transkripti NSRS, to su sada svjetski priznati dokazi sa svojim pravosudnim brojem kao dio UN naslijeđa i legislative.

To što su radili Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik sa NSRS to danas bezuspješno pokušava Milorad Dodik. Pokušava uvući cijeli jedan narod u problem.

Pa, vidite da Srpska demokratska stranka (SDS) nije podržala Dodika, svjesna da bi podrškom dovela u pitanje Republiku Srpsku. Znači, Tužilaštvo BiH bi moglo da koristi naslijeđa međunarodnih sudova kako bi preventivno reagirali. Naravno, u pravu se odgovara i zbog nesankcioniranja prekršaja ili zločina. Ubrzo očekujem nastavak reformi pravosudnog sistema u BiH i promjene na čelnim pozicijama", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije