Prva reakcija Ejupa Ganića na optužnicu u slučaju Dobrovoljačka: Sve što mogu reći…

15
F. V.
Prva reakcija Ejupa Ganića na optužnicu u slučaju Dobrovoljačka: Sve što mogu reći…
FOTO: Fena / Ejup Ganić

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv 10 osoba u predmetu "Dobrovoljačka", potvrđeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su: Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

"Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina", saopćeno je u iz Tužilaštva BiH.

Sjeverna Koreja obavila prvu vježbu koja simulira nuklearni protuudar

Sjeverna Koreja obavila prvu vježbu koja simulira nuklearni protuudar

U prvoj reakciji na optužnicu, bivši član Predsjedništva RBiH i predsjednik FBiH prof. dr. Ejup Ganić za portal Radiosarajevo.ba je kazao:

"Sve što mogu reći o slučaju Dobrovoljačka, iscrpno je pokriveno izvještajima Haga, procesom i presudom Londonskog suda, i bh. Tužilaštva o obustavi istrage. Moja jedina izjava je da vas uputim na ove dokumente“, kazao je Ganić za Radiosarajevo.ba.

Inače, optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetaka vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani, dodaju iz Tužilaštva.

Navode i da je Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i MUP-om RS-a, provelo temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, naveli su iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije