Šefik Džaferović: Inzko ispunio svoju obavezu prema žrtvama

2
Radiosarajevo.ba
Šefik Džaferović: Inzko ispunio svoju obavezu prema žrtvama
Foto: AA / Šefik Džaferović

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozdravio je odluku Valentina Inzka, koju je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini donio danas i kojom su uspostavljene zakonske odredbe o zabrani negiranja genocida.

"Visoki predstavnik je ovim ispunio obavezu koju ima prema žrtvama, prema svojoj savjesti, ali i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, jer negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava povjerenje među narodima i ugrožava mir", kazao je Džaferović.

On kaže kako se negiranje genocida godinama tolerisalo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u Bosni i Hercegovini, u kojem porodice žrtava jednostavno ne mogu da žive na miru.

"Visoki predstavnik je postupio ispravno, jer se nije smjelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorificiraju zločince. Ovom odlukom napravljen je snažan iskorak u civilizacijskom smjeru", dodao je član Predsjedništva BiH.

Podvukao je da presude o genocidu prihvata sav civilizirani svijet i jedino normalno jeste da i Bosna i Hercegovina, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude dio tog okvira.

"Ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost. Samo na osnovu istine i pravde, moguće je ići naprijed i u Bosni i Hercegovini i u regionu", zaključio je Šefik Džaferović.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije