Džaferović: Teško onom koga stigne suza majke Srebrenice

2
Radiosarajevo.ba
Džaferović: Teško onom koga stigne suza majke Srebrenice
FOTO: Screenshot / šefik Džaferović

Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović zaključio je današnju komemorativnu sjednicu u Srebrenici.

"Čovjek ovdje osjeća da bi vječno mogao šutjeti, a šutnja bi bila jedini valjan odgovor pred količinom patnje, straha i zla na koje podsjeća ovaj dan. Ipak, nemamo izbora nego da podsjećamo i ponavljamo istinu - to je naša obaveza", poručio je Džaferović.

Napomenuo je da su hiljade braća, očeva, rođaka pobijeno u Srebrenici.

"Haški tirbunal je jasno utvrdio da je namjera bila pobiti muškarce i formirana uz svijest o kobnim posljedicama", naveo je Džaferović.

Podsjetio je na rezolucije o osudi negiranja genocida, poput onih u Crnoj Gori i Kosovu.

"Ako neko misli da je to problem samo BiH - vara se. Zakon zla je, ako se ne spriječi, ono će se širiti", naveo je Džaferović.

Imao je poruku i za Valentina Inzka.

"Ove ljude koje danas sahranjujemo, niko ne može vratiti. Ali, poruka da su njihove ubice heroji - strašna je. Vi to možete spriječiti"; napomenuo je Džaferović.

Podsjetio je na 19 osoba čiji ostaci će danas biti ukupani.

"Otkako je bog stvorio svijet, ljudima je dato da sahranjuju braću. Mi i 26 godina nakon pada Srebrenice, tragamo za ostacima na nepoznatim lokacijama. Pozivam da kažu gdje se nalaze preostale grobnice, skinite teret, olakšajte porodicama", rekao je Džaferović.

Prisjetio se i majki Srebrenica, i onih koje su preminule.

"Jedna od njih je kazala da sanja da nađe makar kost, te da ih zamota u svilu kako bi mogla rahat umrijeti. Teško onome koga stigne suza takve majke. Imajmo i ovdje snage da vjerujemo da će sve elite komšija prihvatiti istinu", poručio je Džaferović.

Ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine na vjčnom počivalištu na mezarju u Potočarima.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina.

Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije