Prva reakcija Sadika Ahmetovića nakon što je osuđen na šest mjeseci zatvora

3
Radiosarajevo.ba
Prva reakcija Sadika Ahmetovića nakon što je osuđen na šest mjeseci zatvora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sadik Ahmetović

Sadik Ahmetović osuđen je na šest mjeseci zatvora danas u Sudu Bosne i Hercegovine, kako je ranije objavio portal Radiosarajevo.ba.

"Nisam se nikada branio Srebrenicom. Ne mogu me uplašiti oni koji su naručili ovo sve. Ovo je naručeno jer se dešavalo prije osam, devet, deset godina, baš u trenutku kada sam preuzeo kompaniju 'Moja adresa Srebrenica' u Srebrenici i odmah se to pojavilo", rekao je Ahmetović nakon izricanja presude.

Poručio je kako se trudio da "kroz život ne oštetim nikoga, pogotovo državu BiH za koju je sve dao".

"Ali, evo, vidjet ćemo šta će reći dalje, optužnica nije završena, vjerujem u institucije BiH", rekao je Ahmetović.

Navodi kako će biti uložena žalba.

"Ne osjećam se krivim za posao koji sam radio, na bilo kom mjestu, cijelo ovo vrijeme u BiH. Radite pošteno i u korist države BiH. Nadam se da će pravosudni sistem okrenuti prema onima koji prave kriminal u BiH, ali svjedoci ste da toga nema", poručio je Ahmetović.

Optužnica tereti optuženog Sadika Ahmetovića za počinjenje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ BiH. Ahmetović se tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu.

U optužnici se navodi da je Ahmetović potpisao ugovore o djelu da bi stvorio privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju bezbjednosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz domena Ministarstva sigurnosti.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije