Prva bh. Povorka ponosa danas u Sarajevu: Šetnja za ravnopravnost i uvažavanje

Radiosarajevo.ba
Prva bh. Povorka ponosa danas u Sarajevu: Šetnja za ravnopravnost i uvažavanje
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL / Povorka ponosa

Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa koja će se danas održati u Sarajevu pod nazivom "Ima izać" predstavlja protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, ranije je u svom razgovoru za Radiosarajevo.ba istaknula Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora današnje manifestacije.

Informacija da će Povorka ponosa biti održana u Sarajevu objavljena je prije nešto više od pet mjeseci, početkom aprila 2019. godine. Javnost se podijelila po pitanju održavanja Povorke ponosa, a Huremović ističe kako je za osobe LGBTIQ populacije iuzetno važno da postanu vidljivi u Bosni i Hercegovini, što je i logično jer niti jedno ljudskog biće ne želi da živi u mraku.

"To znači da, ukoliko mi nismo vidljivi u ovoj državi, ne možemo ni da se borimo za naša prava. I to nam se konstantno govori posljednjih 15 godina od kada postoji aktivizam u BiH. Podizanjem vidljivosti ka postojanju LGBTIQ osoba u ovome društvu, onda se možemo i osvrnuti na probleme s kojima se susrećemo, možemo da 'upremo prstom' u svo to nasilje koje postoji nad nama, svu homofobiju koja je prisutna u svim sferama LGBTIQ osoba. Cilj povorke definitvino jeste da se zajedno borimo protiv nasilja koje postoji, da zajedno svi u ovome društvu pokušamo stvoriti što sretnije i bolje društvo za sve nas", istaknula je Huremović.

Povorku ponosa podržala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a ambasador Eric Nelson najavio je dolazak.

"Šetnja u povorci je način da se iskaže podrška članovima LGBTI zajednice, kao i pripadnicima drugih manjinskih grupa i ranjive populacije, koji zaslužuju da imaju ista prava i slobode kao i svi ostali. Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu - koja teži da bude otvorena, multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca - da pokaže tolerantnost i uvažavanje različitosti", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Portal Radiosarajevo.ba kontkatirao je i brojne javne ličnosti kako bi saznali njihov stav o održavanju Povorke ponosa. Očito je da se radi o jako osjetljivoj temi s obzirom na to da brojne javne ličnosti s kojima inače imamo neometanu komunkicaju, ovaj put "nisu vidjele" naš poziv.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić već je u nekoliko navrata izjavio da je Povorka ponosa prvorazredni politički događaj.

"U slučaju da to propadne, ne bude održano, u slučaju bilo kakvog nasilja, vjerujte da će nas to koštati više nego što nas je koštala izjava Kolinde Grabar da ovdje ima 10.000 terorista koji se vraćaju iz Sirije", poručio je on.

Povorku ponosa podržale su i Delegacija Europske unije, stranke SDP BiH, Naša Stranka, SBB, OHR-a, dok je izričito protiv bila SDA, kao i stranka Narod i Pravda, koja je svojim saopćenjem krajem augusta ponovo uzburkala duhove po pitanju održavanja današnje manifestacije.

S namjerom da ispita stvarne stavove online publike u BiH, portal Radiosarajevo.ba je krajem avgusta pokrenuo anketu s pitanjem da li građanke i građani podržavaju održavanje Povorke ponosa.

Na osnovu više od 3500 odgovora, rezultati ankete pokazuju da većina ispitanika podržava održavanje skupa.

Nešto više od 45% ispitanika , njih 1600, izabralo je odgovor: Podržavam, Povorka ponosa je manifestacija ljudskih prava.
Nešto više od 40% ispitanika izjasnilo se da ne podržava povorku.
Skoro 13% ispitanika iskazalo je stav da nema ništa protiv Povorke, ali smatra da ne bi trebalo izazivati probleme
39 ispitanika, odnosno nešto više od 1% nema svoj stav o Povorci ponosa.

Odgovori su prikupljani po principu jedan uređaj - jedan glas, te nije bilo dozvoljeno višestruko glasanje.

Inače, u Sarajevu je jučer održana i manifestacija Dan tradicionalne porodice, a još jedan kontraskup zakazan je za danas s početkom u deset sati na Ciglanama.

Povorka ponosa bit će održana danas s početkom u 12 sati, a učesnici će prošetati od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine. Učesnike će osiguravati veliki broj pripadnika MUP-a, specijalnih jedinica, a sigurnosne procjene izvršili su i pripadnici OSA-e.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije