Provokacije i u Mrkonjić Gradu: 'Ovo što demonstrira policija je nivo rizika prvog stepena'

12
Radiosarajevo.ba
Provokacije i u Mrkonjić Gradu: 'Ovo što demonstrira policija je nivo rizika prvog stepena'
Radiosarajevo.ba / Dragan Mioković, Miomirka Melank i Alen Girt

Na današnji dan, 25. novembra prije 80 godina, postavljeni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, te se danas slavi Dan državnosti BiH.

Taj datum, 25. novembar, jedan je od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. Na današnji dan, 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

No, ranije je policijska uprava Mrkonjić Grad zabranila javni skup u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine koji je bio zakazan za danas.

Evo u kakvom stanju je slovački premijer Robert Fico jutro nakon operacije

Evo u kakvom stanju je slovački premijer Robert Fico jutro nakon operacije

"Policijska uprava Mrkonjić Grad je Rješenja donijela nakon analize svih bezbjednosnih aspekata i okolnosti ovih javnih skupova. Imajući u vidu da je isti dan na istom mjestu najavljen skup SABNOR-a BiH i Opštinske boračke organizacije Mrkonjić Grad cijenimo da zbog okupljanja većeg broja učesnika i posjetilaca najavljenih skupova, organizovanih od strane organizacija koje imaju različita programska opredjeljenja, postoji stvarna opasnost da bi njihovim održavanjem bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine i da bi došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja ili narušavanja javnog reda i mira u većem obimu", objasnili su iz mrkonjićke policije.

Članovi Naše stranke, tačnije, Miomirka Melank, Duška Jurišić, Alen Girt i Dragan Mioković krenuli su danas u Mrkonjić grada kako bi državni praznik obilježili u ovom gradu, ali ih je policija u tome spriječila. Naime, nije im dozvoljen ulazak u Muzej prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i polaganje cvijeća.

MUP RS i u Mrkonjić Gradu zabranio obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine

MUP RS i u Mrkonjić Gradu zabranio obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine

A, o svemu se oglasio Dragan Mioković na društvenoj mreži X.com

"Nisu nam dali da priđemo. Znam nešto o obezbjeđenjima,ali ovo što demonstrira policija u Mrkonjiću danas je nivo rizika prvog stepena.

Bespotrebno… Na izlasku iz grada zaustavlja nas patrola, uzimaju mi dokumente, policajac ih nosi iza vozila i slika mobitelom… Moj Rodoljube", napisao je Mioković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije