Provokacije i u Mrkonjić Gradu: 'Ovo što demonstrira policija je nivo rizika prvog stepena'

12
Radiosarajevo.ba
Provokacije i u Mrkonjić Gradu: 'Ovo što demonstrira policija je nivo rizika prvog stepena'
Radiosarajevo.ba / Dragan Mioković, Miomirka Melank i Alen Girt

Na današnji dan, 25. novembra prije 80 godina, postavljeni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, te se danas slavi Dan državnosti BiH.

Taj datum, 25. novembar, jedan je od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. Na današnji dan, 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

No, ranije je policijska uprava Mrkonjić Grad zabranila javni skup u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine koji je bio zakazan za danas.

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

"Policijska uprava Mrkonjić Grad je Rješenja donijela nakon analize svih bezbjednosnih aspekata i okolnosti ovih javnih skupova. Imajući u vidu da je isti dan na istom mjestu najavljen skup SABNOR-a BiH i Opštinske boračke organizacije Mrkonjić Grad cijenimo da zbog okupljanja većeg broja učesnika i posjetilaca najavljenih skupova, organizovanih od strane organizacija koje imaju različita programska opredjeljenja, postoji stvarna opasnost da bi njihovim održavanjem bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine i da bi došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja ili narušavanja javnog reda i mira u većem obimu", objasnili su iz mrkonjićke policije.

Članovi Naše stranke, tačnije, Miomirka Melank, Duška Jurišić, Alen Girt i Dragan Mioković krenuli su danas u Mrkonjić grada kako bi državni praznik obilježili u ovom gradu, ali ih je policija u tome spriječila. Naime, nije im dozvoljen ulazak u Muzej prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i polaganje cvijeća.

MUP RS i u Mrkonjić Gradu zabranio obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine

MUP RS i u Mrkonjić Gradu zabranio obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine

A, o svemu se oglasio Dragan Mioković na društvenoj mreži X.com

"Nisu nam dali da priđemo. Znam nešto o obezbjeđenjima,ali ovo što demonstrira policija u Mrkonjiću danas je nivo rizika prvog stepena.

Bespotrebno… Na izlasku iz grada zaustavlja nas patrola, uzimaju mi dokumente, policajac ih nosi iza vozila i slika mobitelom… Moj Rodoljube", napisao je Mioković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije