Spremni i na radikalne mjere: Krajiški policajci ukazali na nepovoljan položaj

B. T.
Spremni i na radikalne mjere: Krajiški policajci ukazali na nepovoljan položaj
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sa protesta

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona održao je danas u Bihaću mirni protest zbog nepovoljnijeg položaja u odnosu na druge radnike koji primaju platu iz budžeta ovog kantona, obzirom da im je osnovica za obračun plate 280 KM, dok je kod ostalih korisnika istog budžeta ta osnovica 302 KM.

Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba kazao je da su gotovo cijelu prošli godinu proveli u pregovorima, kako bi došlo do usaglašavanja osnovice. 

"Obećanja Vlade su bila da će već od 1. januara ove godine doći do povećanja osnovice, na način da će biti izravnata sa svim ostalim budžetskim korisnicima i zbog toga smo imali socijalni mir. Međutim, evo u drugom smo mjesecu 2020. godine, a nemao taj socijalni mir", kazao nam je Alagić, podsjećajući kako su se policajci u ovome kantonu u imali, i još imaju veliki obim posla zbog migrantske krize. 

Kako je rekao, u međuvremenu je napravljen sporazum po kojem bi krajiški policajci od 1. aprila ove godine trebali imati izjednačenu osnovicu, ali nikada nisu dobili  dobili mišljenje kantonalnog ministra finansija. 

"Mi smo danas izrazili negodovanje povodom toga. I dalje tražimo rješenja, bit ćemo na raspolaganju kako bi izašli iz ovog problema", kazao je Alagić za Radiosarajevo.ba, kazavši da su spremni poduzeti i radikalnije mjere ako im osnovica ne bude izjednačena sa ostalim. 

Nada se da do toga ipak neće doći, već za sutra ima dogovor za sastanak s ministrom, te se nada da će s Vladom USK ipak postići dogovor. 

Podršku ovom protestu dala je Unija samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine, čije je predsjednik Mirza Hadžiabdić, koji je prilikom obraćanja učesnicima protesta naglasio da se očigledna nepravda koja se čini prema policijskim službenicima mora ispraviti.

Sa protesta - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Sa protesta

On je pozvao Vladu unsko-sanskog kantona da iznađu rješenje za ovaj problem, te sa predstavnicima Sindikata usaglase implementaciju tog rješenja.

"Žalosna ja činjenica da se policijski službenici moraju za bolji status i ravnopravan tretman od strane poslodavca u pogledu visine osnovice boriti na ovakav način, organizujući proteste, pored svih izazova sa kojim se susreću, posebno u pogledu migrantske krize na području ovog kantona", kazao je Hadžiabdić.

Sa protesta - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Sa protesta

Sindikalne predstavnike i članove je pozvao na međusobno jedinstvo, solidarnost, podršku i razumijevanje, te najavio mogućnost organizacije novog protesta na kojem će učešće uzeti svih sedam članica Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH koji okupljaju policijske sindikate iz šest kantona Federacije BiH i Sudske policije.

Takođe, naglašena je mogućnost pokretanja tužbi zbog nezakonitog obračuna naknade za minuli rad, koja se policijskim službenicima u ovom kantonu ne obračunava u skladu sa važećim zakonskim propisima.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije