Protesti u Sarajevu: Mladi nezadovoljni iznosom subvencija za stanove, pogledajte njihove poruke

2
Radiosarajevo.ba
Protesti u Sarajevu: Mladi nezadovoljni iznosom subvencija za stanove, pogledajte njihove poruke
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Mladi nezadovoljni iznosom subvencije

Ispred zgrade Vlade KS u četvrtak, 11. januara, nakon nedavne odluke Vlade Kantona Sarajevo (KS) da mladima za subvenciju rješavanja stambenog pitanja dodijeli po 4.800 KM, ponovo se okupila grupa nezadovoljnih građana koji su ostvarili pravo na subvenciju.

"Zašto raja odlazi iz zemlje", "Premijeru, obmanuli ste nas", "Vrijedimo više od jednog metra kvadratnog", "Bijeli hljeb = crna subvencija", samo su neke od poruka koje su poslali okupljeni.

Podsjetimo, iznos subvencije kandidatima koji su ostvarili pravo na subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih iznosit će 4.826 KM, iako je ranijih godina taj iznos bio znatno veći.

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Predstavnici mladih koji su dobili subvencije za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo održali su u utorak, 10. januara sastanak s premijerom Nihadom Ukom.

On je rekao kako će Vlada ovom problemu u narednom periodu pristupiti angažovanije, te da će iznos subvencije biti povećan u narednoj godini.

Objavljena konačna lista dobitnika subvencije za stanove u KS: Dobit će oko 5.000 KM

Objavljena konačna lista dobitnika subvencije za stanove u KS: Dobit će oko 5.000 KM

"Vlada KS svjesna je izazova s kojima se mladi suočavaju prilikom sticanja vlastitog stambenog prostora i da subvencija koju su dobili ove godine nije dostatna na okrutnom tržištu nekretnina. S predanošću smo prionuli na rad kako bi pronašli održiva rješenja a sastanci i razgovori poput ovog, dodatni su poticaj da u godinama koje dolaze subvencije za stanove mladima postanu još dostupnije i pravednije. Već budžetom za 2024. smo planirali iznos za subvenciju najma stambenih jedinica za mlade te za poticajnu stanogradnju novih stambenih objekata.

S ponosom najavljujem da će Vlada povećati sredstva za subvencije stanova u sljedećoj godini. Nastojat ćemo pronaći inovativna rješenja koja će omogućiti većem broju mladih aplikanata da ostvare svoje snove o vlastitom domu. Informacije koje sam danas dobio od velike su važnosti i uzećemo ih u obzir pri oblikovanju politika i budućih mjera kako bismo osigurali širu korist i zadovoljstvo mladih građana", zaključio je Uk.

U fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba pogledajte šta se trenutno dešava ispred Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije