Nihad Uk: Razumijem bunt mladih, subvencije će biti povećane u narednoj godini

4
Radiosarajevo.ba
Nihad Uk: Razumijem bunt mladih, subvencije će biti povećane u narednoj godini
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nihad Uk

Predstavnici mladih koji su dobili subvencije za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo održali su danas, 10. januara sastanak s premijerom Nihadom Ukom.

Uk je nakon sastanka poručio kako će Vlada KS još jednom razmotriti odluku o iznosu sredstava te pokušati pronaći način da iznos bude i veći.

"Kao mlad čovjek apsolutno razumijem njihov bunt i vidim ga kao ključ stvaranja aktivnijeg i angažiranijeg društva. Današnji sastanak veliki je pomak u percepciji uloge Vlade Kantona Sarajevo i za mene predstavlja poticaj za daljnje unapređenje politika koje direktno utiču na mlade generacije. Od Vlada koje nisu davale ništa, ništa se nije ni tražilo. Dugogodišnja apatija umrtvila je društvo i dovela da se na politiku gleda kao na nešto što je svrha samo sebi. Inicijativa mladih i razgovor s njima, pokazale su mi danas da je došlo vrijeme promjena nabolje", poručio je UK.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Naglasio je kako će Vlada ovom problemu u naredno periodu pristupiti angažovanije, te da će iznos subvencije biti povećan u narednoj godini.

"Vlada KS svjesna je izazova s kojima se mladi suočavaju prilikom sticanja vlastitog stambenog prostora i da subvencija koju su dobili ove godine nije dostatna na okrutnom tržištu nekretnina. S predanošću smo prionuli na rad kako bi pronašli održiva rješenja a sastanci i razgovori poput ovog, dodatni su poticaj da u godinama koje dolaze subvencije za stanove mladima postanu još dostupnije i pravednije. Već budžetom za 2024. smo planirali iznos za subvenciju najma stambenih jedinica za mlade te za poticajnu stanogradnju novih stambenih objekata.

Subvencija za kupovinu stana u Sarajevu ostaje 4.800 KM: Najavljeni protesti ispred Vlade KS

Subvencija za kupovinu stana u Sarajevu ostaje 4.800 KM: Najavljeni protesti ispred Vlade KS

S ponosom najavljujem da će Vlada povećati sredstva za subvencije stanova u sljedećoj godini. Nastojat ćemo pronaći inovativna rješenja koja će omogućiti većem broju mladih aplikanata da ostvare svoje snove o vlastitom domu. Informacije koje sam danas dobio od velike su važnosti i uzećemo ih u obzir pri oblikovanju politika i budućih mjera kako bismo osigurali širu korist i zadovoljstvo mladih građana", kazao je Uk.

Podsjetimo, iznos subvencije kandidatima koji su ostvarili pravo na subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih iznosit će 4.826 KM, iako je ranijih godina taj iznos bio znatno veći.

Nezadovoljni mladi koji su ostvarili pravo na subvenciju najavili su potreste u četvrtak, 11. januara,  u 12 sati ispred zgrade Vlade KS zbog ove odluke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije