Šta se dešava sa sarajevskom galerijom Charlama? Reagovao i Nihad Uk

2
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava sa sarajevskom galerijom Charlama? Reagovao i Nihad Uk
Foto: Depo.ba / Galerija Charlama

Mnoge Sarajlije je šokirala vijest da se, barem kako se čini po fotografijama, zatvara kultna sarajevska galerija Charlama u Skenderiji. 

Kako je objavio portal Depo.ba, radnici JP Kulturno-sportskog centra Skenderija su u četvrtak, 21. decembra, ušli u kultnu sarajevsku galeriju suvremene umjetnosti Charlama i započeli nepoznate radove u njoj.

Izlog galerije su prekrili kako bi se onemogućilo tačno utvrđivanje šta se u njoj radi. Uprava Skenderije je prije nekoliko mjeseci isključila struju u ovoj galeriji. Glavni razlog za ovu odluku su statusni nesporazumi između galerije i JP KSC Skenderija.

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Osnivač i umjetnički kustos galerije Charlama, Jusuf Hadžifejzović, nedavno se, zbog teške bolesti, preselio u rodno Prijepolje (Srbija), dok je drugi umjetnički suradnik ove galerije, Zvono, koja je djelovala u istom prostoru, Aleksandar Saša Bukvić umro prije nekoliko mjeseci. 

Na ovu situaciju je reagovao i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk. On se oglasio na svom X.com profilu. 

"Svim kulturnim radnicima, umjetnicima i konzumentima kulturnih i umjetničkih sadržaja u Sarajevu mogu poručiti da ova Vlada KS nikad neće biti uključena u gašenje bilo kakvog kulturno-umjetničkog projekta i da nemaju razloga za brigu.

Što se tiče galerije Charlama jako smo svjesni njenog značaja, pogotovo onog historijskog koji se odnosi na cijelu regiju i ova Vlada je spremna finansirati sve što je neophodno kako bi Charlama nastavila s radom. Kolekcija se mora sačuvati", saopštio je Nihad Uk. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije