Uz veliku izložbu, Charlama ponovo otvara svoja vrata

Radiosarajevo.ba
Uz veliku izložbu, Charlama ponovo otvara svoja vrata
Dugačka lista savremenih umjetnika iz cijele regije bit će zastupljena na izložbi The Creators, koja će ozvaničiti ponovno otvaranje galerije Charlama.

Izložba se otvara u četvrtak 11. augusta, a tim povodom javnosti su se obratili predstavnici Centra kulturnih aktivnosti Charlama Jusuf Hadžifejzović i Jasmin Duraković, te ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, te neki od umjetnika koji učestvuju na izložbi.

"Za Sarajevo kažu da je centar, a od centra se očekuje da svoje vrijednosti prepoznaje i plasira u svijet, kao i da dovode vrijednosti iz drugih sredina. Charlama će kroz izložbu The Creators prikazati preko 100 umjetnika iz regije i svijeta", rekao je Jusuf Hadžifejzović, osnivač Charlame i njen kustos.

Izložbom The Creators ova galerija, smještena u podzemnom kompleksu Skenderije, preko puta ulaza u Collegium Artisticum, ponovo otvara svoja vrata nakon dvogodišnje pauze.

Charlamu je, naime, Hadžifejzović osnovao u jednom od napuštenih prodajnih prostora Skenderije, kako bi uz pomoć umjetnosti oživio podzemni grad. Bio je ovo ne samo izložbeni prostor nego i mjesto susreta za umjetnike. Međutim, nije mogao pronaći zajednički jezik s prethodnim menadžmentom Skenderije, te usljed nemogućnosti da plaća režijske troškove, Hadžifejzović biva prinuđen da zatvori galeriju.

Uz podršku Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Charlama je oživljena, a, kako je najavio ministar Mirvad Kurić, od naredne godine će biti uvrštena i u budžetsko finansiranje. Ipak, od galerije se očekuje određeni stepen samoodrživosti koji se treba osigurati dobrim menadžmentom: 

"Bez suvremene umjetnosti ne možemo funkcionirati ni kao grad ni kao društveno jezgro. Neki kulturu i umjetnosti shvataju na konzervativan način, smatrajući da trebaju podržani od strane institucija. Drugi misle da bi kultura i umjetnost trebali biti tržišna roba i da se umjetnici moraju na taj način plasirati. Istina je negdje u sredini. Suvremena umjetnost je simbioza toga. Imamo tolike kapacitete u ljudstvu i umjetnicima da je prava šteta što to do sada nije iskorišteno. Naša je ideja da napravimo sistem da se Charlama više nikada ne bude morala zatvoriti", naglasio je ministar.

Redatelj Jasmin Duraković, također dio Charlaminoig tima, najavljuje da će se u ovom prostoru 5-6 puta godišnje održavati slične izložbe. 

"Prije desetak godina se Jusuf Hadžifejzović aktivirao u Skenderiji, ne bi li oživio ovaj prostor. Mnogi zaboravljaju da je još davnih osamdesetih ovdje bio stvoren projekt Jugoslavenska dokumenta, najveća izložba savremene umjetnosti u tadašnjoj Jugoslaviji. Jusuf Hadžifejzović i Saša Bukvić bili su dio te scene, oni su, takoreći, zaslužni za razvoj savremene scene u BIH, a evo i dalje su na sceni. Mi moramo iskoristiti priliku koju nam je dalo ministarstvo, da jednim dobrim menadžmentom pokažemo da smo sposobni da sami animiramo stvari", rekao je Duraković.

Svakako vam preporučujemo da u narednim danima posjetite Charlamu i pogledate djela nekih od najznačajnijih regionalnih umjetnika današnjice. Izložba će trajati mjesec dana, a njeno otvorenje planirano je za četvrtak u 21.00.

Trenutni spisak umjetnika koji izlažu od 11. augusta u Charlami je  sljedeći:  Aleksandar Saša Bukvić, Jasmin Duraković, Šahin Šišić, Kemal Hadžić, Almin Zrno, Milomir Kovačević Strašni, Uros Djurić, Dragan Sovilj, Eun Soo Lim, Mimmo Catania, Zlatan Hadžifejzović, Meliha Teparić, Dženan Hadžihasanović, Daniel Premec, Nela Hasanbegović, Adela Jušić, Andreja Dugandžić, Jelena Jelača, Neša Paripović, Emir Mutevelić, Emina Huskić, Gordana Andjelić Galić, Emir Krajišnik, Radenko Milak & Roman Uranjek, Danica Dakić, Maja Bajević, Donata Wenders, Selma Selman, Muhamed Bajramović, Nina Komel, Mila Panić, Alma Gačanin, Lana Čmajčanin, Goran Trbuljak, Ivan Kozarić, Vlado Martek, Muradif Ćerimagić, Fikret Libovac, Edo Vejselović, Sanjin Jukić, Aleksandar Dimitrijević, Tulek Emir, Sven Stilinović, Aleksandar Denić, Tajči Čekada, Damir Čargonja Čarli, Sanja Latinović, Ana Janković, Sonja Djuranović, Roman Djuranović, Azra Subašić Helga, Milija Pavičević, Kenan Hašimbegović, Slaven Tolj, Lejla Ćehajić, Alma Suljević, Vladimir Dodig Trokut, Marko Marković, Damir Nikšić, Erol Čolaković Šehić, Vanja Solaković, Emir Esh Šehanović, Slobodan Vidović, Bojan Hadžihalilović, Midhat Ajanović, Jasmina Gavrankapetanović, Gildo Bavčević, Petar Grimani, Milenko Lazić, Luciano Trini, Damir Sokić Roko, Narcis Kantardžić, Halil Tikveša, Irwin, Gregor Pokorny, Anto Kainić i Jusuf Hadžifejzović. Tu su i radovi autora koji više nisu među živima: Dmitri Prigov, Mladen Stilinović, Saša Marković Mikrob, Željko Jerman, Laslo Kereks, Radoslav Tadić, Garbiel Stupica, Claudia Accardi i Andy Worhol. Organizatori naglašavaju da ovo nije konačni spisak, a ideja vodilja ove izložbe jeste predstavljanje autora koji su ranije izlagali ili su na neki način dio networka Charlame. Najavljen je dolazak značajnih umjetnika koji učestvuju na izložbi i gostiju na otvaranje izložbe ali i tokom njenog trajanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije