Protesti u Banjoj Luci: Sa razglasa odjekuje pjesma "Pada Vlada", pročitani zahtjevi

3
Radiosarajevo.ba
Protesti u Banjoj Luci: Sa razglasa odjekuje pjesma "Pada Vlada", pročitani zahtjevi
Foto: Nezavisne / Protesti u Banjoj Luci

Šest sindikalnih organizacija u bh. entitetu RS izašli su danas u Banjoj Luci na proteste.

Kako je najavljeno, okupili su se u 12:00 sati u parku Mladen Stojanović, odakle će proštetati do Trga Krajine.

Na protestu učestvuju: Sindikat uprave, Sindikat radnika unutrašnjih poslova, Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat pravosuđa RS.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, rekao je da će kretanje biti mirno i dostojanstveno.

"Danas ćemo izvršiti protest u pokretu. Na Trgu Krajine ćemo pročati naše zahtjeve", naveo je ranije Marić. 

Za danas najavljeni veliki protesti u Banjoj Luci: Sindikati izlaze na ulice

Za danas najavljeni veliki protesti u Banjoj Luci: Sindikati izlaze na ulice

Uz jake zvukove pištaljki upravo je počela protestna šetnja zaposlenih, predvođenih Sindikatom uprave RS i još nekoliko sindikata. Okupio se veliki broj radnika ali i sindikalnih vođa. 

Okupljeni su pročitali svoje zahtjeve, a neki od njih su potpuna realizacija zaključenog sporazuma te hitna izmjena zakona o platama kojom bi bio uvažen sistem pravne sigurnosti radnika.

Vlada RS, tvrde, nije ispoštovala korak koji je podrazumijevao povećanje plata, tako da traže povećanje plate od najmanje 160 maraka za svakog radnika. Traže i uplatu svih doprinosa najkasnije do kraja 2023.

Zahtjev broj tri glasi - plaćen prekovremeni rad za sve radnike. Sindikalci kažu da je neodgovornim ponašanjem poslodavaca, radnicima uskraćeno ustavno i zakonom zagarantovano pravno za zdravstveno osiguranje i zaštitu.

U oblasti zdravstva i unutrašnjih poslova je, kažu, predmetnu materiju, koja se odnosi na prekovremeni rad, neophodno urediti. Traže i potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora koji se odnose na jedinice lokalnih samouprava. Situacija je, tvrde, svaki dan sve teža i neophodno je urediti ovu oblast.

Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, kaže da se odlično zna šta se radnicima duguje, pišu Nezavisne.

"Mi smo slobodni ljudi. Ako bude bilo potrebe sljedeći put da izađemo na ulicu, vjerujem da će ovaj trg biti pun", naveo je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije