Protesti ljekara iz FBiH u Sarajevu: Doktori i stomatolozi ne žele biti taoci politike

O. K.
Protesti ljekara iz FBiH u Sarajevu: Doktori i stomatolozi ne žele biti taoci politike
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Protesti ljekara iz FBiH u Sarajevu

Protestni skup Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH organizovan je danas u Sarajevu.

Između 1.500 i 2.000 ljekara iz cijele Federacije BiH započelo je protest ispred Parlamenta BiH.

Oni su se danas okupili kakobi ukazali na svoj problem, a to je problem reprezentativnosti s kojim se susreću još od od februara mjeseca.

Protesti ljekara iz FBiH u Sarajevu - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Protesti ljekara iz FBiH u Sarajevu

Kako je kazao Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, doktori ne žele da budu taoci neodgovorne politike.

"Mi smo uputili inicijative prema vladama u dva kantona i prema Vladi FBiH. Doktori odavno odlaze iz Bosne i Hercegovine, ali im ovakva situacija ne ulijeva nadu u ostanak u ovoj zemlji" istakao je Rifat Rijad Zaid.

Kazao je i kako je Sindikat održao sastanak sa vladom FBiH i kako će se njihov problem naći pred Parlamentom FBiH već krajem ovog mjeseca.

"Ukoliko nas ne podrže, sve ijedan zastupnik bit će javno prozvan jer je ugrozio poziciju ljekara u Bosni i Hercegovini. Mi samo tražimo osnovna prava", kazao je on.

Doktori u Tuzli i Sarajevu još uvijek nemaju potpisan ugovor, te je Sindikat primoran da na ovaj način traži svoja prava.

Protesti ljekara iz FBiH u Sarajevu - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Protesti ljekara iz FBiH u Sarajevu

"Uvijek će nas napadat, a mi ćemo uzvratiti jer na to smo navikli. Gledat ćemo da vratimo reprezentativnost svim sindikatima" kazao je na protestu.

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS kazao je kako doktori moraju uputiti poruku vlastima, kako bi ostvarili svoja prava.

Marina Berberović iz Sindikata zdravstva HNK kazala je kako doktori moraju biti cijenjeni članovi društva, a nikako marginalizirani.

"Ako se naši problemi ne riješe, danas smo na Trgu Bosne i Hercegovine, a sutra smo van Bosne i Hercegovine", kazala je Berberović.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović podržao je današnje proteste ljekara.

"Oni koji vam ovo rade žele da vi odete iz ove zemlje, ali ja vas molim u ime ovog naroda, nemojte odustajati, ostajte ustrajni i uspjet ćete", kazao je Šatorović.

Inače, nakon obraćanja predsjednika sindikata, povorka doktora krenut će od Marijin-Dvora do Federalnog parlamenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije