Loši uslovi / Protest studenata ispred Vlade KS, obratio se i premijer: Ovo je tragedija

07. 04. 2021. u 10:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Članovi Udruženja studenata Studentskog centra okupili su se danas na protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog loše situacije u studentskim domovima, kao i zbog lošeg načina ophođenja nadležnih prema ovoj populaciji.

Kazali su kako su njihovi problemi kontinuirani i da traju godinama. Nezadovoljni su jer žive u lošim uslovima, sobe nisu dovoljno tople, a uskoro bi, kako kažu, mogli ostati i bez hrane.

Stotinjak studenata okupilo se na današnjim protestima. Moglo ih je, kaže jedan od studenata biti još i više, ali su željeli poštovati epidemiološke mjere i ne okupljati se u velikom broju. Ovo danas je, poručuju studenti, samo opomena, a ukoliko se situacija ne popravi, naredni put će, kažu, biti kobno.

„Da li želite da i mi odemo“, jedan je od natpisa na transparentima

Okupljenim studentima obratio se i premijer Edin Forto koji je kazao da je upitna budućnost Studentskog centra kao ustanove.

“Dobili smo njihove zahtjeve i velika većina zahtjeva je opravdana. ovo je proizvod višegodišnjeg nemara i mi smo došli sada da se bavimo tim. Ustanova Studentski centar je godinama bila predmet stranačkog i porodičnog zapošljavanja. 10 miliona je nagomilan dug i potraživanja koja su stvorena. To je suštinski nemar prema studentima i instituciji”, kazao je Forto.

Poručio je i to da podržavaju svaki protest koji je u skladu sa zakonom.
„Tragično je da se studenti moraju okupljati ovako, to je tragedija. Neizvjesna je sudbina Studentskog centra kao ustanove. Nadam se da će njihovi problemi biti riješeni u što kraćem vremenskom periodu“, kazao je Forto.

Dodao je i to da postoji mogućnost podnošenja krivičnih prijava.

“Ukoliko nađemo osnove za to, mi ćemo podnijeti krivične prijave. Studenti su osjetili da ukoliko ne preuzmu stvari u svoje ruke godinama će gledati istu praksu. Vlada treba da se bavi tim ko će upravljati i na koji način”, poručuje premijer KS.

“To je jedna od onih ustanova kada im odete na website i ukucate prezime izbaci vam listu ljudi s istim prezimenom”.

Iz Udruženja studenata Studentskog centra poručuju da više ne ide ovako.

“Studenti USSC-a više ne žele biti ti koji obaveze ispunjavaju na vrijeme dok drugi bahatim odnosom ne ispunjavaju svoje, a i kad ih ispune nanesu nam štetu. Da bude interesantnije, upravo ovi drugi odlučuju o svemu, te pokušavaju dovesti do toga da se studenti ne pitaju apsolutno ništa. Stajemo na put takvom odnosu. Više ne ide ovako“, poručuju iz Udruženja studenata Studentskog centra.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)