Protest penzionera ispred PBiH: Nezadovoljni 'pokušajem privilegovanja pojedinaca'

6
Fena
Protest penzionera ispred PBiH: Nezadovoljni 'pokušajem privilegovanja pojedinaca'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protest penzionera u Sarajevu: 14. mart 2022.

Ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu okupili su se penzioneri koji protestiraju zbog Prijedloga zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih prema Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, čije je donošenje predložio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić.

Ovaj zakon nalazi se na predloženom dnevnom redu današnje vanredne sjednice Doma naroda PFBiH.

Iz svih općinskih, gradskih, kantonalnih udruženja i saveza penzionera su veoma oštra i negativna reagiranja na pokušaj favoriziranja pojedinih kategorija penzionera u odnosu na ostale penzionere čije su penzije skromne i ne zadovoljavaju osnovne životne potrebe.

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Penzioneri su, kako su naveli, nezadovoljni pokušajem privilegiranja penzionera, bivših pripadnika Oružanih snaga BiH. Predloženim zakonom predviđa se da im iznos penzije bude u visini plaće koju trenutno primaju, a prema podacima Federalnog zavoda PIO.

Predstavnik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić naglasio je da se navedeni zakon našao na predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda, i pored apelacije Vlade Federacije BiH Ustavnom sudu FBiH na odluku Predstavničkog doma, koji je ranije usvojio ovaj Prijedlog zakona.

"Tražili smo da se zakon povuče s dnevnog reda, da predstavnici predlagača zakona, Vlade FBiH i Federalnog zavoda PIO upriliče sastanak, temeljito razmotre sve okolnosti i pokušaju iznaći najprihvatljivije rješenje", rekao je Mehić.

Dom naroda uvažio je zahtjev Saveza udruženja penzionera FBIH da omogući prisustvo njihovog predstavnika sjednici i da on iznese stav Saveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije