! / Protest novinara u Sarajevu: Državo, zaštiti nas, mi imamo pravo na rad i slobodu!

30. 09. 2019. u 12:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 262

Novinari iz više redakcija u Bosni i Hercegovini danas su se okupili u Sarajevu kako bi protestovali nakon sve češćih pritisaka na medijske radnike u zemlji. 

Okupljanje je počelo ispred sjedišta FK Sarajevo u Titovoj ulici, u Sarajevu u 12 sati, odakle se krenulo prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje i procesuira slučaj napada na Radiosarajevo.ba, a nakon toga prema Državnom parlamentu tražeći veću zaštitu za medijske radnike.

Protest novinara u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Protest novinara u Sarajevu

Novinari su danas izrazili i podršku novinarki Gordani Katana iz Banja Luke koja je bila pod snažnim pritiscima zbog stavova koje je na račun nekih vladajućih političara iznosila na svom privatnom Facebook profilu.

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo Zineta Bogunić stigla je na proteste i dala je podršku novinarima i njihovom radu, a predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić je također, ističući kako žali što više političara nije došlo dati svoju podršku, poručio:

"Danas se ovo dešava portalu Radiosarajevo.ba, sutra može bilo kome. Došao sam kao građanin da dâm podršku. Bez jakog novinarstva nema jake ni države."

O problemu medijskih (ne)sloboda u našoj zemlji govorio je i Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara Bosne i Hercegovine, koji je osudio odnose prema novinarstvu i novinarima, uopće, te istaknuo značaj zaštite slobode i govora istine. 

Kako su protesti počeli ispred prostorija Fudbalskog kluba Sarajevo, ispred ulaza je došla i glasnogovornica Kluba Šejla Jamaković koja je kazala kako "FK Sarajevo ni na koji način nije dio ovoga. Ne podržavamo nikakav vid nasilja."

Na pitanje novinara osuđuje li napad na portal Radiosarajevo.ba, Šejla Jamaković kazala je kako nema komentar na to.

Potom se okupljenima obratio i Faruk Vele, član Uredničkog kolegija portala Radiosarajevo.ba, koji je na početku izrazio zahvalnost za svu podršku koja je stigla proteklih dana.

"Ovo je podrška i za kolegicu Gordanu Katanu, Vladimira Kovačevića iz Banje Luke...", dodao je on, pa nastavio:

"Moraju se stvoriti pretpostavke da se omogući medijske slobode. Ukoliko dozvolimo da se silom uređuju svi mediji onda ulazimo u zonu mraka i teško će biti raditi ovaj posao. Mi želimo i pred Parlamentom da kažemo - državo, zaštiti nas. Mi imamo pravo na svoj rad i slobodu."

Protest novinara u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Protest novinara u Sarajevu

Nakon ovoga, novinari su krenuli put Tužilaštva KS, a onda i prema Parlamentu BiH.

Ovo je drugi protest novinara u Sarajevu u posljednjih godinu dana, nakon što su novinari u avgustu prošle godine protestovali zbog napada na kolegu Televizije BN Vladimira Kovačevića iz Banja Luke.

Zabilježeni su i drugi slučajevi ugrožavanja prava novinara u BiH.

Protesti novinara u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Protesti novinara u Sarajevu


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA