Protest i cvijeće pred direkcijom Rudnika mrkog uglja u Zenici

Fena
Protest i cvijeće pred direkcijom Rudnika mrkog uglja u Zenici
Grupa od 40 penzioniranih rudara zeničkog Rudnika mrkog uglja danas je umjesto zaslužene proslave Dana rudara, koja se tradicionalno obilježavala na današnji dan, održala kraće proteste zbog propusta koji su obilježili njihovo penzioniranje.

Penzioneri iz Zenice uslovili su da još uvijek nisu regulirali penzionerski status, s obzirom na to da im nisu uplaćeni svi doprinosi prema zakonu.

Istovremeno, na spomen-obilježje u parku zeničkog Rudnika članovi Uprave i predstavnici sindikalne organizacije obilježavajući Dan rudara položili su cvijeće u znak sjećanja na poginule rudare.

U rudarsku penziju danas su ispraćena 64 komorata, ali su samo za njih 20 uplaćeni doprinosi i oni su u procesu dobijanja privremenog penzijskog rješenja. Da bi se i ostala 44 rudara privremeno penzionisala potrebna su sredstva od oko 2,5 miliona KM.

Rudari koji su stekli uslove za penzije, a koje ne mogu dobiti zbog neuplaćenih doprinosa, danas su iskazali nezadovoljstvo, jer nikada do sada nije zapamćeno da komorati nisu proslavljali svoj Dan rudara. Ističu da je to sramota za menadžment preduzeća i nadležno ministarstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije