Protest državnih policajaca: 'Tražimo da uposlenik može kupiti deset litara ulja'

5
Radiosarajevo.ba
Protest državnih policajaca: 'Tražimo da uposlenik može kupiti deset litara ulja'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Protest Saveza sindikata policijskih organa u BiH

Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, a koji čine Sindikat SIPA, Sindikat GP BiH i Sindikat DKPT BiH su danas 16. maja, od 11do 13 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH održali mirne proteste.

Cilj protesta je, kako su ranije naglasili, iskazivanje nezadovoljstva materijalno-finansijskim statusom i odnosom predstavnika vlasti prema uposlenim u policijskim Agencijama na nivou BiH.

Ono što traže je usvajanje izmjena Zakona o platama i naknadama uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se predviđa povećanje koeficijenata za obračun plate za 0,20 do čina "viši inspektor" i zvanja "stručni savjetnik" uključujući i pomenute, a koji je na dnevnom redu sjednice Doma naroda zakazane za isti dan sa početkom u 12 sati.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Sljedeći zahtjev je hitno usvajanje budžeta za 2022. godinu.

Također od nadležnih insititucija traže hitnu izmjena Odluke o naknadi troškova prijevoza na posao i sa posla.

Dragan Krvavac, predsjednik Savaza sindikata kazao je da su oni jedini u svijetu koji nemaju kolektivni ugovor ni osiguranje na radu.

"Ne doživljavaju nas, to je činjenica, ni opozicija ni predstavnici vlasti. Danas samo tražimo da uposlenik koji ima najniža primanja može kupiti deset litara ulja. Jedini smo u svijetu koji nemamo kolektivni ugovor ni osiguranje na radu. Tražimo samo vraćanje onog što smo imali prije 14 godina", kazao je Krvavac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije