Protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo: Od 407 testiranih, dvoje novozaraženih

1
Radiosarajevo.ba
Protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo: Od 407 testiranih, dvoje novozaraženih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijske analize 407 uzoraka.

U istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se šest osoba. Nije bilo smrtnih ishoda od posljedica ove infekcije.

Trenutno su na bolničkom liječenju 24 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 14, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 10. Niko od pacijenata nije na respiratoru, niti koristi kiseoničku potporu disanju.

U Kantonu Sarajevo je trenutno aktivno 80 slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 670 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.670 osoba zaraženih koronavirusom i 51.305 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je tri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi šest.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 22 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzet je 81 bris, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeto 214 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 22 poziva, a obavljena su 73 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, vakcinisano je 119 građana KS vakcinama iz donacije Malezije. Kako je najavljeno, Zetra je danas zatvorena.

Sutra će biti nastavljena revakcinacija onkoloških pacijenata, a istog dana građani će biti obaviješteni o planu nastavka imunizacije, odnosno o revakcinaciji onih koji treba da prime drugu dozu vakcine po planu, kao i onih građana koji će biti pozvani na prvu dozu vakcine naredne sedmice.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, a prije svega distance, nošenja maske i higijene ruku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije