Prosječna plata u martu 1.265 KM. Potrošačka korpa u maju 2.748 KM

1
AA
Prosječna plata u martu 1.265 KM. Potrošačka korpa u maju 2.748 KM
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec maj 2023. godine iznosi 2.748,60 konvertibilnih maraka (KM).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec mart 2023. godine iznosila je 1.265 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,02 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,68 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 42,51 posto, stanovanje i komunalne usluge 14,19 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,81 posto, obrazovanje i kultura 11,28 posto, odjeća i obuća 10,91 posto, prevoz 5,02 posto, održavanje domaćinstva 7,28 posto.

Regiji u Rusiji prijeti velika katastrofa: Putin sazvao hitan sastanak i ostao iznenađen

Regiji u Rusiji prijeti velika katastrofa: Putin sazvao hitan sastanak i ostao iznenađen

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije