Sindikalna potrošačka korpa za april iznosi 2.916,90 KM

2
Fena
Sindikalna potrošačka korpa za april iznosi 2.916,90 KM
Fena / Ilustracija/Potrošačka korpa

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april ove godine iznosi 2.916,90 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za februar 2023. iznosila je 1.193 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 40,9 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,4 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Novi incident u Sarajevu: Ponovo izboden Suljo Domac

Novi incident u Sarajevu: Ponovo izboden Suljo Domac

Samu potrošačku korpu čine kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): prehrana 43,76 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,42, higijena i održavanje zdravlja 8,26, obrazovanje i kultura 10,63, odjeća i obuća 12,34, prijevoz 4,73 i održavanje domaćinstva 6,86 posto. 

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest, saopćeno je iz Službe za informisanje Saveza samostalnih sindikata BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije